Erişilebilirlik

Tahran'da Polis ve Göstericiler Çatıştı


Tahran’da parlamento binası yakınında gösteri yapmaya çalışan bir grup polis tarafından dağıtıldı.

Görgü tanıkları, polisin yüzlerce kişiyi dağıtmak için cop ve kalkan kullandığını bildirdi.

Dini lider Ali Hamaney, bugün seçimin iptali konusundaki baskılara boyun eğilmeyeceğini yeniden açıkladı.

İran’da seçimi kaybeden cumhurbaşkanı adaylarından Mehdi Kerubi, gösterilerde öldürülenlerin anısına bir gün yas tutulmasını istedi. Dün gece, Tahran’da seçim sonuçlarını protesto eden binlerce kişi balkonlara çıkarak “Allahü Ekber” diye bağırdığı haber veriliyor.

Resmi rakamlara göre şiddet eylemlerinde 12 kişi öldü. Görgü tanıklarına göre ise ölü sayısı bu rakamın çok üstünde.

Bu arada dini lider Hamaney, 12 Haziran seçimlerinin sonuçlarının değiştirilmesi yönündeki baskılara boyun eğmeyeceğini açıklarken, seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yanlısı göstericiler, “Amerika’ya ölüm,” ve “Allahü Ekber” sloganlarıyla sokaklara döküldü.

Hamaney, televizyonda yaptığı açıklamada protestoların sona ermesini emretti ve bu tarz baskılara boyun eğmenin, seçim yasalarını ihlal edeceğini, ülkeyi diktatörlüğe sürükleyeceğini savundu.

Dini lider Hamaney, seçimlerde yapılan yanlışlıkları görmezden gelmeyeceğini, ama bu konudaki tartışmaların saygılı ve içten olması gerektiğine inandığını söyledi.

Hamaney’in, seçimleri denetleyen Anayasayı Koruma Konseyi’ne şikayetleri dinlemesi için tanıdığı süre yeni doldu. Konsey sözcüsü daha önce seçimleri iptal etmeyeceklerini, çünkü büyük çaplı bir seçim yanlışlığı yaşanmadığını açıklamıştı.

İran basın-yayın organları da adaylardan Muhsin Rızayi’nin, şikayetlerini geri çektiğini duyurdu.

Öte yandan görgü tanıkları, diğer muhalefet adayı Mir Hüseyin Musavi yanlılarının geceleri¬ çatılara çıkarak “Allahü ekber” diye bağırdığını bildiriyor.

Musavi’nin Facebook’ta açtığı sayfa, yüzlerce aracın Tahran sokaklarında seçimi korna çalarak protesto etmesini gösteriyor. Musavi’nin eşi Zehra Ranavard, protestoların devam etmesi ve gözaltındaki göstericilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Son birkaç günde tutuklanan yüzlerce İranlı arasında sade vatandaşlar olduğu gibi politikacı, gazeteci ve aydınlar da yeralıyor.

Arapça yayınlanan Şark el-Evsat gazetesiyle El Arabiya televizyonu, İran’ın dini liderleri arasında bölünme yaşandığını, eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin, dini lider Hamaney’i yerinden etmeye çalıştığını öne sürdü.

Ancak Washington’daki Johns Hopkins Uluslararası İlişkiler Yüksek Okulu’nda görevli Profesör Fuad Ajami, bu tarz haberlerin abartılı olduğu görüşünde.

Profesör Ajami, İran’da dinadamlarının kurum olarak birliği sürdürmesinin hayati önem taşıdığını , Rafsancani’nin de bunu bildiğini, kişisel çıkarı uğruna bu düzeni bozmaya çalışmayacağını söylüyor.

Ajami, hükümetin göstericilere karşı tutumun eleştiren Meclis Başkanı Ali Laricani’nin, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la muhalefetin arasını bulmaya çalışacağını da öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG