Erişilebilirlik

23 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Afganistan’da savaşın 7,5 yıldır sürdüğünü hatırlatan New York Times işlerin iyi gitmediği görüşünde.. Gazete, Afgan ordusu ve polisini güçlendirme çalışmalarına hız verilmesi çağrısında bulunuyor:

“Afganistan’da, Taleban militanlarıyla mücadele edecek ve Afgan halkının güvenini kazanacak bir ordu ve polis gücü oluşturulmadıkça, kalıcı bir güvenlik sağlanamaz ve Amerikan askerleri çekilemez. Bunun için yedi buçuk yıl ve 15 milyar dolar harcayan Washington, yaptığı hatalar nedeniyle hedefine ulaşamadı. En önemli hata ise, Amerikalı yetkililerin güçlü bir Afgan ordusu ile daha dürüst ve etkili bir polis örgütünün, Taleban’a karşı verilen mücadelede sivil halkı etkileme gücünü göz ardı etmesiydi. Şimdi Afganistan’a hak ettiği önemi veren Obama yönetimi, bu hataları düzeltme imkânına sahip. Savaşın gidişatını değiştirmek için Afgan halkı aşırı güçlerden duyduğu korkuya oranla kendi hükümetine daha fazla güvenmelidir. Bu konuda artık kaybedecek daha fazla zamanımız yok.”

Christian Science Monitor İran’daki Şii dini liderle Irak’takiler arasındaki farka dikkati çekiyor:

Iraklı Şiilerin lideri Ayetullah Ali Sistani, Amerikan işgalinden bu yana, laik liderlerin yönettiği ve bütün inançları kapsayan demokratik bir yönetimi savunuyor. İran doğumlu olan Sistani, bu ülkenin dini merkezi olan Kum kentindeki din adamlarını da etkileme kapasitesine sahip. Eğer Obama İranlı muhaliflere ustaca bir mesaj vermek istiyorsa, Sistani’nin baş Ayetullah olarak Irak’taki demokrasiye arka planda kalarak destek vermesini övmelidir. Birçok Şii liderin de vurguladığı gibi, hükümet işlerine karışmanın İslam’a zarar vereceğini ifade etmelidir. İranlı mollalar zaten son 30 yıldır terörü destekleyerek İslam’a yeterince zarar verdiler. Şimdi Obama, Sistani’den ve genel Şii yaklaşımından yana tavır alarak, İran’daki göstericileri desteklediğini ortaya koymalıdır.”

Washington Post, devletin, ellerindeki eski otomobilleri yakıt verimliliği yüksek otomobillerle değiştirenlere para vermesini eleştiriyor. Gazete, bunun diğer sektörlere haksızlık olduğunu öne sürüyor:

“Hükümet elindeki parayı bu aldatmaca dışında daha iyi biçimlerde harcayabilir. Otomobil sahiplerini yakıt verimliliği yüksek araçlara yönlendirmenin en iyi yolu ise, yakıt vergisini artırmaktır. Avrupa ülkeleri bir yandan külüstür arabalarını değiştirmek isteyenlere teşvik verirken, bir yandan da yakıt vergisini artırdı. Üstelik eski araçlar için öngörülen bir milyar dolarlık teşvik, daha işin başlangıcı. Önümüzdeki günlerde bu miktarın artması için baskılar da yoğunlaşacaktır. Washington’da özellikle güçlü lobilere sahip sorunlu sektörleri teşvik etme eğilimi çok güçlü Kongre, teşviklere bir kez başlayınca durdurmak çok zor oluyor. Ancak bundan en çok diğer sektörler etkileniyor.”

USA Today gazetesi Yüksek Mahkeme’nin seçim kanunuyla ilgili kararını destekliyor. Gazete, eyaletlerin seçim yasalarında değişikliğe gitmek için Adalet Bakanlığından onay almasının gerekli olduğunu yazıyor.

“1965 tarihli Oy Verme Hakkı Yasası, bir asır boyunca siyahları seçim sandığından uzak tutan eyalet yasalarını ortadan kaldırmıştı. Bu yasa, ayrımcı geleneklere sahip eyaletlerin ve yerel yönetimlerin kendi seçim yasalarında değişikliğe gitmeden önce Adalet Bakanlığından izin alması zorunluluğunu getirmişti. Bu sayede Afrikalı Amerikalılar siyaset sahnesinde daha etkin bir rol üstlendi. Ancak, ayrımcılığın tamamen yok olduğu söylenemez. Eyaletlerin, kendi seçim yasalarında değişikliğe gitmesi için Adalet Bakanlığından izin almasını utanç verici bir yük olarak görenler, bu maddenin boşuna konmadığını hatırlamalıdır.”



XS
SM
MD
LG