Erişilebilirlik

22 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe başkan Obama’nın finans sektörüne ilişkin reform önerilerini yetersiz buluyor. Gazete, bu önlemlerin özellikle iki temel sorunu ortadan kaldırmayacağını savunuyor:

"Firmaların, ne alıp ne sattıklarını anlamadıkları türev ürünlerin daha şeffaf olması öngörülüyor. Ancak, Obama’nın açıkladığı plan en karmaşık araçların kullanımına bir engel getirmiyor. Ayrıca, bazı finans kuruluşlarının çökmeleri halinde bütün sistemi tehlikeye atacakları ve bu nedene kurtarılmaları gerektiği de veri kabul ediliyor. Obama’nın planına Wall Street’ten gelen olumlu tepkiler, bu planın aşırı büyümüş finans sektöründe köklü bir değişim sağlamayacağının açık bir işaretidir."

Los Angeles Times Amerikan sağlık sisteminin yüksek maliyet, hizmet kalitesi ve kapsayıcılık gibi ciddi sorunları olduğunu kaydediyor. Gazete, sağlık hizmetlerine kapsamlı bir reform çağrısında bulunuyor:

"Amerikan sağlık sisteminin baştan aşağı hatalı olduğunu söyleyemeyiz. Tam tersine, yeni tedavi yöntemleri gibi bazı konularda olağanüstü başarılı. Ancak içinde barındırdığı yetersizlikler ve eksiklikler öyle bir hale geldi ki, sistemin sürdürülmesi artık mümkün değil. Sistemden yeterli sayıda insan, ihtiyaç duyduğu anda yararlanamıyor. Buna rağmen yüksek bedeller ödeniyor. Sorunlar her geçen gün giderek daha da büyüyor ve karmaşık hale geliyor. Harekete geçmek için ne kadar geç kalınırsa, çözüm de o kadar zorlaşacak."

USA Today tıbbi hatalar nedeniyle açılan davalar konusunda sürdürülen tartışmaların çözüm üretmekten uzak olduğunu belirtiyor. Gazete, hem doktorları hem de hastaları rahatlatacak yöntemler öneriyor:

"Bu yöntemlerden birisi, hastaların dava açmadan önce hastane risk yönetim kuruluna başvurması. Michigan Ünivesitesi’nde uygulanan bu yöntemle, önce hastane yönetimi şikayetleri inceliyor. Hasta haklı bulunursa kendisinde özür dileniyor ve bir tazminat öneriliyor. Hasta bunu kabul etmezse, mahkemeye başvurabiliyor. Bu yöntem sayesinde, 2001’de hastane aleyhine açılan dava sayısı 262 iken, bu sayı 2008’de 83’e düştü. Jürisiz toplanacak özel sağlık mahkemelerinde, uzman hakimlerin bu davalara bakması da bir başka öneri… Böylece daha hızlı ve doğru kararlar verilmesi mümkün olabilecek."

Washington Post gerekli önlemler alınmazsa Amerikan Posta İdaresi’nin de batmak üzere olduğunu yazıyor. Gazete, kurumun değişen teknolojiye hızla uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor:

"Avrupa’da hızla özelleştirilen posta hizmetleri, 21. yüzyıla uygun dönüşümleri hayata geçiriyor. Amerikan Posta İdaresi’nin aksine internet çağına uyum sağladıkları için daha güçlü ve zinde bir yapıya sahipler. Amerika’da ise posta hizmetleri, çok fazla sayıdaki sendikalı işçi, Kongre’nin müdahalesi ve eskimiş iş yapma biçimiyle, gerekli dönüşümü sağlayamadı. Sabit maliyetlerin azaltılması için kısa değil, uzun vadeli kalıcı bir reforma gidilmelidir."

XS
SM
MD
LG