Erişilebilirlik

Sarkozy: 'İran'ın Müdahalesi Affedilmez'


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçimlerin ardından sokağa dökülen İran halkına yönelik iktidarın katı müdahalesinin affedilemez olduğunu söyledi. Sarkozy İran yönetimini bir an evvel pasif göstericilere şiddet uygulamaktan vazgeçmeye ve yerli ve yabancı medyanın işlerini yapmalarına izin vermesini istedi. Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de olanlara rağmen İran ile diyalog girişiminin devam etmesi gerektiğini söyledi.

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan ve bir türlü dinmek bilmeyen olaylara ilişkin hükümetin aldığı katı tutum Avrupa tarafından sert dille eleştirildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’den sonda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, İran yönetiminin gösteri yapan muhalefete karşı kullandığı sert müdahalenin ‘affedilemez’ olduğunu söyledi. Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife’nin bugün Paris’e yapacağı ziyaret öncesi Katar Haber Ajansına demeç veren Sarkozy, nükleer çalışmaları nedeniyle halkını dünyadan izole eden İran yönetiminin şimdide gerçeği öğrenmek isteyen İranlıların elinden en temel haklarını almak istediğini söyledi.

Sarkozy seçimlerin açıklık ve gerçeğe saygı ilkesi doğrultusunda aydınlatılmasını gerektiğini belirterek, pasif göstericilere yönelik uygulanan şiddetin durdurulması istedi. İfade özgürlüğü ve iletişim hakkı çerçevesinde hem İranlı hem de yabancı gazetecilerin çalışmalarına izin verilmesini talep etti. Nicolas Sarkozy bütün bunları uluslararası topluluk için değil, kendilerini cezalandıran hükümetten daha iyi bir muameleyi hak eden büyük İran halkı için istediğini belirtti.

Kouchner: “Diyalog Sürmeli”

Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de, Fransız Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte İran’daki gösterilere hükümetin müdahalesini sert bir dille eleştirdi ancak İran ile diyalog arayışlarının da devam etmesi gerektiğini söyledi. Diplomatik tansiyona rağmen İran muhalefet hareketinin bütün dünya halkları tarafından desteklenmeyi hak ettiğini söyleyen Kouchner İran halkını desteklemenin onların yerine sorunu çözme anlamına gelmediğinin altını çizerek İran yönetiminin “içişlerimize karışıyorsunuz” eleştirilerini yanıtladı. İran halkının bir kısmının açıklığa susadığını ve bunu gösterme cesaretini sergilediklerini belirten Kouchner, sonuç ne olursa olsun “İran halkının yenilgisi değil zaferi olacaktır,” dedi.

Bu arada yalnız İran’daki muhalefet değil, yurt dışında yaşayan İran halkı da seçimler ve ardından yaşananları protesto etmek için sokaklardan çekilmiyor. Hafta sonu boyunca İran halkına destek vermek isteyen Fransa’daki İranlılar ve Fransız politikacılar Pazar günü İena meydanında toplandılar. SOS Rasizim derneğinin organize ettiği gösteride 1000’e yakın katılımcı, İran’daki muhalefete destek verdi. Göstericiler muhalefet lideri Musavi’nin sembolü olan yeşil kurdeleleri ve “Oyumu istiyorum” pankartlarını taşıdılar. SOS Rasizim Derneği Başkanı Dominique Sopo ise ‘Fransız hükümetini kan üzerine oturan İran iktidarına karşı katı tutum almaya’ çağırdı.

XS
SM
MD
LG