Erişilebilirlik

Almanya'da Ekonomik Kriz Turizmi de Etkiliyor


Küresel ekonomik kriz otomotiv, tekstil ve inşaat gibi sektörlerin dışında turizmi de olumsuz etkiliyor. Türkiye’ye yönelik yaz turizminin ana kaynaklarından biri olan Almanya’da seyahat firmaları önümüzdeki sezon konusunda çok tedirgin.

Almanya’da geçen Kasım 2008’den itibaren varlığı büyük şekilde hissedilen ekonomik kriz kapsamında turizm sektöründe son yılların gözde alanlarından olan ‘iş seyahatleri’ pazarında faaliyet gösteren firmalar krizden yara alan kesimden oldu. Özellikle iş gezileri pazarında yüzde 30 civarında daralma yaşandı. Almanya klasik turizm alanında da dünya şampiyonu, 2008’de yılda en az bir defa yurtdışına çıkan Alman sayısı 57 milyon olarak tanımlanıyor. Ancak bu yıla yönelik araştırma ve veriler bu sayının 47 milyona ineceğini, ayrıca geçen yıl yurt dışında ortalama 13,2 gün geçiren Almanların bu yıl 12,2 gün yurt dışında kalacağının saptandığını ortaya koyuyor.

Geçen Mayıs ayının verilerine göre yüzde 42,2’lik oranda Alman bu yaz seyahat yapmayı planlıyor, 2008’de aynı dönemde bu oran yüzde 71 civarındaydı. Uzmanlar krizden ve Sonbahar aylarında patlaması beklenen işsizlik oranından ürken Alman turistlerin ucuz ülkelerde ve yada Almanya’da tatil yapmayı planladıklarını belirtiyorlar. Türkiye’ye yönelik çalışan operatörler rezervasyonlarda Mayıs ayı sonu itibarı ile geçen yıla kıyasla yüzde 15 civarında azalma olduğunu, krizin etkilierinin sonucunda işsizliğin artmasının durumu daha da olumsuz hale dönüştürebileceğini belirtiyorlar.

Bu arada ülkede birçok seyahat firması yaz tatilleri için hazırlanan katalogları, indirimli fiyatlarla son haftalarda yeniden bastırdı. En çok indirim yapılan paketlerin başında ise Türkiye, Mısır ve Amerika tatilleri yer alıyor.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG