Erişilebilirlik

Hamaney'e Rağmen Tahran'da Gösteri


İran’da dini lider Ali Hamaney’in dünkü çağrısına rağmen bugün Tahran’da binlerce kişi seçim sonuçlarını protesto için yine sokaklardaydı. Toplum polisi göstericileri göz yaşartıcı gaz, cop ve basınçlı su kullanarak dağıtmaya çalıştı. Devlet televizyonu da ‘isyancı’ diye tanımladığı göstericilerle polis arasında çatışma çıktığını bildirdi. Görgü tanıkları da çatışma çıktığını söylerken, bazıları silah sesleri duyduklarını, ancak ateşin nereden açıldığını görmediklerini söyledi.

İran ağır kısıtlamalar uyguladığı için ülkedeki gelişmeler yabancı basın mensupları tarafından izlenemiyor, ancak Amerika’nın Sesi Farsça Yayınları’na ve diğer haber ajanlarına bilgi veren görgü tanıkları bugünkü gösteriye binlerce kişinin katıldığını söyledi. Muhalefetin göstericileri toplanmaya çağırdığı Devrim Meydanı’nda çok sayıda polis olduğu bildirildi.

Humeyni'nin Mezarında Patlama

Bu arada İran resmi haber ajansı Ayetullah Humeyni’nin mezarı yakınlarında meydana gelen patlamada iki kişinin yaralandığını açıkladı. Ancak bazı yabancı haber ajansları olayda bir kişinin öldüğünü duyurdu.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, dün muhalefet liderlerini sokak gösterilerini sona erdirmeleri için uyarmış, aksi halde gösterilerde çıkacak şiddet olaylarından muhalefet liderlerinin sorumlu tutulacağını söylemişti. Hamaney, Cuma hutbesinde, seçimlerde hile yapılmadığını ve başkanlık seçiminin Mahmut Ahmedinejad’ın kesin zaferiyle sonuçlandığını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın oyların yüzde 63’ünü aldığını vurgulayan Ayetullah Hamaney, 11 milyonluk oy farkının hile sonucu ortaya çıkamayacağını savundu. 12 Haziran seçimlerinden bu yana ilk kez dün Cuma hutbesinde halka hitap eden Hamaney, yabancı unsurların seçim sonuçlarını tartışma konusu yaparak rejimin meşruluğuna şüphe düşürmek istediklerini de söyledi. Binlerce kişinin bulunduğu salondaki konuşması televizyondan tüm ülkeye yayınlanan konuşan Hamaney, Başkan Barack Obama'yı da eleştirdi. Ali Hamaney, Obama için “bir taraftan diyalogdan söz ederken diğer taraftan İranlıları isyana teşvik ediyor” dedi.

XS
SM
MD
LG