Erişilebilirlik

Gates: 'Kuzey Kore Yakından İzleniyor'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Kuzey Kore’nin Hawaii adaları yönünde bir füze denemesi yapacağı haberleri üzerine, bu eyalet çevresindeki hava savunma sisteminin alarma geçirildiğini açıkladı.

Japon Yomiuri gazetesi, Kuzey Kore’nin Temmuz başında Hawaii adaları yönünde uzun menzilli füze denemesi yapacağını duyurmuştu. Haberini Japonya Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandıran gazete, Taepodong-2 ya da daha gelişmiş bir füzenin, 30 Mayıs’ta ülkenin kuzeybatısındaki fırlatma rampalarına aktarıldığını bildiriyor.

Gazetecilere açıklama yapan Amerika Savunma Bakanı, Hawaii eyaletine füzesavar sistemleri yerleştirilmesi emri verdiğini belirtti. Robert Gates, Kuzey Kore’nin füze fırlatma hazırlıklarının yakından izlendiğini sözlerine ekledi.

Bununla birlikte uzmanlar, Kuzey Kore’nin henüz kendi topraklarından Hawaii adalarına ulaşabilecek menzile sahip füze geliştiremediğini savunuyor.

Kuzey Kore Gemisi Takipte

Bu arada Amerikan donanması, Kuzey Kore’den yola çıkan bir gemiyi izlemeye aldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’nin silah ihraç etmesini yasaklayan yeni yaptırımlarının ardından bu ülkeden çıkan her gemi, daha sıkı kontrol altına alınacak ve en ufak bir şüphede yabancı ülke donanmaları tarafından durdurulabilecek.

Güvenlik Konseyi kararı, şüpheli gemilerde zorla arama yapılmasına izin vermiyor. Ancak arama izni vermemeleri durumunda bu gemiler gidecekleri limana kadar izlenebiliyor.

İzlemeye alınan geminin silah taşıyıp taşımadığı henüz doğrulanmadı.

XS
SM
MD
LG