Erişilebilirlik

Fransa Sığınmacı Başvurusunda Önde Gelen Ülkeler Arasında


Amerika ve Kanada’dan sonra dünyada en çok siyasi mültecilik başvurusunun Fransa’ya yapıldığı tespit edildi. Fransız Mültecileri Koruma Ofisi’nin son raporuna göre Fransa sınırlarına geçtiğimiz yıl 42 bin 500 mülteci dayanmış. En çok başvuru Rusya’dan yapılırken, Türkiye 2 bin 958 mülteci başvuru ile dördüncü sırada yer aldı. Fransa, daha çok Kürt sorunu nedeniyle başvuran Türkiyeli mültecilerin 704’ünün sığınma talebini kabul etti.

Her yıl ülkelerinde savaş ya da politik problem olan ülkelerden Avrupa ve Amerika’ya onbinlerce insan siyasi sığınma talebinde bulunuyor. Dünyada en çok sığınma talebi Amerika ve Kanada’ya yapılıyor. Kanada’nın ardından Fransa dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise birinci sığınmacı kabul eden ülkesi. Göçmen ve mültecilerden sorumlu Devlet Bakanı Eric Besson Fransız Radyosu’na yaptığı açıklamada bu durumu Fransa’nın hala özgürlükler ülkesi olması imajını sürdürmesine bağlıyor ve bundan onur duyduklarını söylüyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen binlerce dosyayı görüşen Fransız Mültecileri ve Vatansızları Koruma Ofisi OFPRA’nın 2008 yılı raporuna göre, dünyada yapılan mülteci başvuruları en çok Irak, Rusya, Somali, Sırbistan ve Pakistan’dan geliyor.

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkeye 2008 yılında toplam 238 bin başvuru yapılmış. Rapora göre Fransa, 42 bin 215 (yüzde 20 artış) başvuru ile, Avrupa Birliği’nin en çok başvuru yapılan ülkesi. Fransa’yı 41 bin 215 ile İngiltere, 31 bin 200 ile İtalya, 28 bin ile Almanya, 24 bin 800 mülteci ile İsveç, 20 bin mülteciyle Yunanistan, ve 16 bin 600 mülteciyle İsviçre izliyor. Başvurular Fransa, İsviçre ve İtalya’da artış göstermiş, İngiltere, Almanya, İsveç ve Yunanistan’da ise azalmış.

Sığınma Başvurusu Yapan Türk Vatandaşları 4. sırada

Fransa’ya Türkiye’den başvuran mültecilerin sayısı yüzde 3 oranında azalsa da yine listede Türkiye 4’üncü sırada yer almış. En yüksek başvuru 3 bin 807 mülteci ile Rusya’dan yapılmış. Listenin ikinci sırasında 3 bin 800 başvuruyla Mali, üçüncü sırasında 3 bin 350 başvuruyla Sri Lanka, dördüncü sırasında 2 bin 958 başvuruyla Türkiye, beşinci sırada ise 2 bin 868 kişiyle Kongo yer almış.

Raporun Türkiye bölümünde verilen bilgilere göre, Türkiye’den yapılan başvuruların yüzde 80’nini Kürt kökenli mülteciler oluşturuyor. Türkiyeli mülteciler daha çok Demokrat Türkiye Partisi (DTP) üyesi olmaktan dolayı baskıya uğradıkları ya da PKK’ya yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle yargılandıkları için başvuruda bulunuyorlar. Fransız makamları yüzde 80’inini Kürtlerin oluşturduğu başvuruların 704’ünü kabul etmiş.

Mültecilere bütçeden 300 milyon Euro

Fransız Bakan Eric Besson, Göçmenlerle mültecilerin ayırt edilmesi gerektiğini belirtiyor ve mültecilerin ırkları, cinsiyetleri, politik düşünceleri ya da dinleri nedeniyle ülkelerinde yaşayamaz duruma geldikleri için sığınma talebinde bulunduğunu vurguluyor. Besson bu durumda olan mültecilerin taleplerine yanıt verebilmek için 2010 yılı bütçesinden 300 milyon euro ayırdıklarını duyuruyor.

Geçen yıl taleplerin yüzde 36’sına olumlu yanıt verebildiklerini belirten Bakan Besson, önümüzdeki yıl bin yataklı yeni mülteci merkezi inşa edileceğini de belirtiyor. Eric Besson, mültecilerin bekleme süresini 2 yıldan 9 aya çekeceklerini, aile birleşmelerini de kolaylaştıracaklarını açıkladı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG