Erişilebilirlik

Hamaney: 'Gösterilere Son Verin'


İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, muhalefet liderlerini sokak gösterilerini sona erdirmeleri için uyardı.

Hamaney, aksi halde gösterilerde çıkacak şiddet olaylarından muhalefet liderlerinin sorumlu tutulacağını söyledi.

Hamaney, Cuma hutbesinde, seçimlerde hile yapılmadığını ve başkanlık seçiminin Mahmut Ahmedinejad’ın kesin zaferiyle sonuçlandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın oyların yüzde 63’ünü aldığını vurgulayan Ayetullah Hamaney, 11 milyonluk oy farkının hile sonucu ortaya çıkamayacağını savundu.

12 Haziran seçimlerinden bu yana ilk kez halka hitap eden Hamaney, yabancı unsurların seçim sonuçlarını tartışma konusu yaparak rejimin meşruluğuna şüphe düşürmek istediklerini de söyledi.

Hamaney'i dinleyen binlerce gösterici "Amerika ve İngiltere'ye ölüm" şeklinde slogan attı.

'Şiddet Olaylarından Muhalefet Sorumlu Olacak'

Ayetullah Ali Hameney, Tahran üniversitesinde Cuma namazı sırasında verdiği hutbede, seçim sonuçlarını protesto eden göstericilere sükûnet çağrısında bulundu. Hamaney, protesto eylemlerinin durmaması halinde akan kandan göstericilerin liderlerinin sorumlu olacağını vurguladı.

Hamaney, seçime yüksek katılımın halkın demokrasiye güvenini yansıttığını söyledi ve “insanlar kendilerini özgür hissetmeselerdi zaten seçim sandıklarına gitmezlerdi” dedi.

Seçimi, hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde Cumhurbaşkanının kazandığını söyleyen Hamaney; Ahmedinejad’ın, özellikle dış politika ve sosyal konulardaki görüşlerinin kendisininkinden farklı olmadığını belirtti.

Hamaney, Ahmedinejad’ın seçim zaferinin düşmanları için tam bir siyasi deprem, dostları için ise mutlu ve tarihi an olduğunu ileri sürdü.

Binlerce kişinin bulunduğu salondaki konuşması televizyondan tüm ülkeye yayınlanan konuşan Hamaney, Başkan Barack Obamayı da eleştirdi. Ali Hamaney, Obama için “bir taraftan diyalogdan söz ederken diğer taraftan İranlıları isyana teşvik ediyor” dedi.

Hamaney’in konuşması, sık sık, “Kahrolsun Amerika”, “Kahrolsun İngiltere,” “Kahrolsun Siyonistler” sloganlarıyla kesildi.

İsrail ve Batı dünyasına yönelik sert açıklamaları ve eleştirileriyle tanınan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın aksine Ayetullah Ali Hamaney fazla tanınan bir kişi değil. Genellikle göze batmamayı tercih eden Ayetullah’ın birdenbire ön plana çıkması, Ahmedinejad’a tam destek verdiği şeklinde yorumlandı.

Hamaney, konuşmasında, Obama’yla birlikte diğer Batılı liderleri ve Batı medyasını da eleştirdi. Seçimin şeffaf bir ortamda gerçekleştiğini ileri süren Ayetullah dört adayın dördünün de İslam devrimine bağlı ve ülkeye hizmet etmiş kişiler olduğunu söyledi. Hamaney, buna rağmen, Siyonistlerin kontrolündeki yabancı medyanın, daha seçim gerçekleşmeden, hile yapılacağı iddialarıyla seçimin meşruiyetine gölge düşürmeye çalıştığını savundu.

Tel Aviv’deki bir araştırma kurumunda görevli İran asıllı Orta Doğu uzmanı Meir Cavidanfar, bir haftadır devam eden iktidar mücadelesini Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile Ayetullah Ali Hamaney’in kazandığı görüşünde.

Reformcuların yenildiğini öne süren uzman, gerginliğin Hamaney’in siyasi gücünü artırdığını ve gösterilerin durdurulması çağrısını reformculara uyarı olarak niteliyor.

Musevi yanlıları, yarın büyük bir gösteri daha planlıyor ancak yetkililer daha öncekiler gibi bu gösteriye de izin vermedi.

Bu arada hile iddialarını soruşturan Anayasa Koruyucuları Konseyi, Mir Hüseyin Musavi ve seçimi kaybeden diğer adayların şikayetlerini dinlemek üzere yarın toplanacak.

XS
SM
MD
LG