Erişilebilirlik

Hill: Çekilme Takvimi Uygulanacak


Amerika’nın Irak Büyükelçisi Christopher Hill dün Washington’da Irak’taki son durum hakkında gazetecileri bilgilendirdi. Irak’a büyükelçi olarak atanması Amerika’da tartışmalara yol açan Büyükelçi Hill, Irak’ta şiddetin azaldığına dikkat çekti. Hill, Amerika’nın Irak hükümetiyle imzaladığı güvenlik anlaşmasına bağlı kalacağını söyledi.

Amerika’nın Irak Büyükelçisi Christopher Hill Irak’ta şiddet olaylarının azalmaya devam ettiğini ve ülkede yeni silahlı militan gruplar oluştuğuna dair bir işaret görmediklerini söyledi.

Irak’ta değişik etnik grupların siyasi bir diyalog kurulması için büyük çaba gösterdiğine değinen Büyükelçi Hill parlamento seçimlerine ilginin büyük olduğunu ve Şii partilerin Sünni ya da Kürt gruplarla koalisyon kurmaya çalıştıklarını gözlemlediklerini kaydetti.

Aşırı iyimser görünmek istemediğini ancak durumun iyiye gittiğini vurgulayan Büyükelçi Amerika’nın Irak’la imzaladığı güvenlik anlaşmasının gereklerini yerine getireceğini ve Amerikan askerlerinin Irak’taki büyük kentlerden çekilme takviminin uygulanacağını belirtti.

Bir süre önce Musul ve Kerkük kentlerini ziyaret ettiğini anlatan Büyükelçi, Musul’da ortamın gergin olduğunun inkar edilemeyeceğini ve ilerleme sağlanmasının yalnızca siyasi diyalog sayesinde mümkün olacağını söyledi. Hill, Irak’ta şiddet artmaya başladığı takdirde güvenlik planında değişiklik olup olmayacağı konusunda yorum yapmak istemedi. Büyükelçi Kerkük’te petrol arama çalışmalarıyla ilgili bir tartışma yaşandığını ve Irak merkezi hükümetinin yerel Kürt yönetimiyle petrol üretimini arttırma konusunda danışmalarda bulunduğunu söyledi. Kürt yönetimi kendi bölgesinden çıkarılan petrolün bir kısmını Türkiye üzerinden ihraç ediyor.

Büyükelçi Hill PKK’yla mücadele konusunda Amerika, Irak ve Türkiye arasındaki işbirliği çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtlamadı, Türkiye’nin Irak’ta ekonomik açıdan aktif önemli bir komşu ülke olduğunu ve bu durumdan memnuniyet duyduklarını söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG