Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Almanya Temaslarını Tamamladı


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Almanya ziyaretinin son gününde bir basın toplantısı düzenleyerek temaslarıyla ilgili bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun iki günlük ziyaretinin doruk noktası dün Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile düzenlenen zirveydi. Göreve geldiğinden bu yana AB ülkelerine gerçekleştirdiği ilk ikili görüşme amaçlı ziyaretin Almanya’ya olmasının önemine dikkat çeken Bakan Davutoğlu, iki ülke arasında çok sıkı bir dostluk bulunduğunu, Almanya’da yaşayan 3 milyon Türkle, Türkiye’de tatil yapan yılda 4 milyon Almanın bu özel bağın en önemli delilleri olduğunu da açıkladı. Bakanın, Steinmeier ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmelerde gündemi belirleyen konu, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik süreci oldu. Başbakan Angela Merkel’in ‘imtizaylı üyelik’ önerisine doğrudan tepki vermeyen bakan, yapılan anlaşmaları anımsatarak, Almanya’nın ahde vefa ilkesine sadık kalacağına emin olduğunu söyledi. Bakan, geçen AP seçimlerinde çoğunluğun Türkiye’nin AB’ye üyeliğne karşı, muhafazakar ve göçmen karşıtı partilere geçmesinin moralleri bozmaması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu’nun dün Steinmeier’le görüşmesi sonrasında her iki bakanından İran’daki gelişmelerle ilgili değerlendirme yapmamaları dikkati çekmişti. Dışişleri Bakanı İran’daki durumu ülkenin kendi içişleri olarak niteledi.

Görüşmede hizmet veren Türk vatandaşlarına Almanya tarafından sağlanan vize muafiyetinin uygulaması ile ilgili sorunların gündeme geldiğini de anlatan Davutoğlu, Alman ve Türk içişleri yetkililerinin çok kısa bir sürede bir araya gelerek konuyu çözüme ulaştıracaklarına inandığını bildirdi. Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier’de dünkü açıklamasında sorunun İçişleri bakanları tarafından çözülebileceğini söylemişti.

Ziyareti boyunca Almanya’daki Türk toplumunun ve çatı kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen bakan, ayrıca düşünce kuruluşu Körber Vakfı’nda bir konferans verdi. Bakan Davutoğlu, bu akşam saatlerinde New York’a uçarak Cuma günü başlayacak olan Irak konulu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık edecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG