Erişilebilirlik

İnsan Ticareti Raporu'nda Türkiye de Yer Aldı


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, insan ticaretini önlenmenin dış politika gündemlerinin hayati parçası olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık İnsan Ticareti Raporu’nu açıklayan Clinton, düzenlediği basın toplantısında insan kaçakçılığı kurbanlarını “modern çağların kölesi” diye adlandırdı. Clinton, bu sorunun Amerika da dahil tüm dünyaya yayıldığını belirtti.

175 ülkenin değerlendirildiği rapordaki bilgiler Amerikan büyükelçilikleri, uluslararası kuruluşlar ve diğer sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanıyor. Rapor ülkeleri alınan bu bilgiler ve insan tüccarlarına karşı çabalarını hesaplayarak üç ayrı kategoriye bölüyor. İnsan kaçakçılığına karşı ciddi çaba göstermeyen ülkeler üçüncü kategoride, mağdurlara sağladığı yardımları artıran ve bu suça karşı toplumu bilinçlendirmeye çalışan ülkeler de birinci kategoride tutuluyor.

Raporda Türkiye de Var

İnsan ticareti raporunda Türkiye, bir transit ülkeden çok Doğu Avrupa ve Orta Asyalı kadınlarla çocukların fuhuş için gönderildiği bir ülke olarak sınıflandırılıyor.

Raporda, Türkiye’nin insan ticaretinin önlenmesi için alınan asgari önlemleri uygulamadığı, ancak bu yönde çaba harcadığı belirtiliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı raporunda 2008 yılında insan ticareti şebekelerine yönelik operasyonların devam ettiği, ve bazı insan tüccarlarının yargılandığı vurgulanıyor.

Raporda, Türkiye’de insan ticareti mağdurlarına daha fazla destek verilmesi, kaçakçıların daha etkili bir şekilde yargılaması, insan tüccarlarına destek veren kamu görevlilerin yargılanması ve halkın insan ticareti ve fuhuş konusunda eğitilmesi gerektiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG