Erişilebilirlik

Kongre'de Türk Amerikan İlişkileri Değerlendirildi


Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Avrupa Alt Komisyonu’nda yapılan oturumda Türk Amerikan ilişkilerinin önemi vurgulandı. Oturumda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği, Kıbrıs sorunu ve Türkiye - Ermenistan ilişkileri de ele alındı.

Avrupa Alt Komisyonu’nun Başkanı Demorkat Partili Florida Milletvekili Robert Wexler, Türkiye’nin öneminin altını çizdi. Wexler, “Türkiye, Afganistan, Pakistan, Irak ve Ortadoğu’da önemli bir ortaktır. Başkan Obama’nın model ortaklık kavramı geliştirilmelidir” diye konuştu. Wexler, Washington’un Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, PKK terör örgütüyle mücadele ve Ermenistan’la ilişkilerin iyileştirilmesi konularında Ankara’ya destek vermeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Wexler aynı zamanda Amerikan Kongresi’ndeki Türk Amerikan Dostluk Grubu’nun eş başkanı.

Küresel gelişmeleri değerlendiren Wexler küresel ekonomik krizin etkilerine, Afganistan ve Pakistan’daki istikrarsızlığa, Rusya’nın yeniden güçlenmesine ve İran’ın nükleer programına dikkati çekti. Amerika ve Avrupa’nın karşısında önemli sorunlar olduğunu hatırlatan Wexler, Başkan Barack Obama’nın politikalarına Avrupalıların destek verdiğine dikkati çekti.

Kongre üyelerine bilgi veren Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, Amerika’nın Avrupa’yla ilişkilerini yeniden canlandırma ve eskiden olduğu gibi güven esasına dayandırma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Oturumda Türkiye konusu sık sık gündeme geldi. Gordon, Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini kuvvetle desteklediğini belirtti. Gordon, Türkiye’nin reformlara hız vererek daha güçlü bir ortak ve daha iyi bir komşu olacağını söyledi.

Oturumda Kıbrıs konusu beklenenden fazla gündeme geldi. Bazıları Rum Dostluk Grubu’nun üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gordon, Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki bölgeli federal bir çözüm bulunması konusunda kararlı olduklarını tekrarladı.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler sürecine destek verdiğini söyleyen Gordon, adada çözüm bulunmasının her iki tarafın da çıkarına olacağını belirtti. Gordon, Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği önünde de engel oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine tek engelin Kıbrıs olmadığı belirtilen toplantıda Gordon, Avrupa’da genişleme konusunda genel anlamda bir isteksizlik belirdiği, kültürel olarak farklı ve nüfusu 70 milyon olan bir ülke için özellikle sorun oluşturduğunu kaydetti. Gordon, halk arasında da yeni bir üye konusunda bir heves bulunmadığını bildiklerini, ancak Türkiye’nin üyeliğini desteklemeye devam ettiklerini ve bunu Avrupalılara da ilettiklerini söyledi. Avrupa Birliği’ne üye bir Türkiye’nin daha istikrarlı, daha özgür, daha demokratik olacağını ve Avrupa’ya ekonomik, kültürel ve stratejik olarak katkıda bulunabileceğini söyleyen Gordon, bunun Avrupa’nın da çıkarına olacağını vurguladı. Gordon, ‘Avrupalı dostlarımıza bu mesajı veriyoruz’ dedi.

Bir milletvekilinin Orhan Pamuk’un yargılanması konusunu gündeme getirmesi ve Türkiye’de Ermeni soykırımı iddiaları konusunda ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasını eleştirmesi üzerine Gordon, ifade ve basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı. “Amerika basın ve ifade özgürlüğü; ve özgür toplumların güçlü bir destekçisidir” diyen Gordon, Türkiye’nin özgürlükleri genişleten reformlarda bulunmasını desteklediklerini kaydetti.

Gordon, Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı desteklediklerini de kaydetti. Göreve başladıktan hemen sonra Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ı ziyaret eden Gordon, bölgede iki ayrı süreç işlediğini söyledi. Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı Dağlık Karabağ sorununa çözüm arayışlarından “ayrı” tuttuklarını vurgulayan Gordon, bu sorunlara çözüm bulunmasının bölgedeki bütün ülkelerin çıkarına olacağını belirtti.

Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon Amerikan yönetiminin Avrupa’nın enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi hedefine önem verdiğini vurguladı. Bu nokta da Türkiye’nin önemli bir konumda olduğunu malum.

XS
SM
MD
LG