Erişilebilirlik

Amerika’da Kuşlar Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya


Amerika’daki kuş türlerinin üçte birine yakını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Federal hükümetin kuş türleriyle ilgili olarak yaptırdığı ilk kapsamlı araştırmaya göre, kuş türlerinin neslinin tükenmesine yol açan etkenler iklim değişikliği, kuşların doğal ortamdaki yaşam alanlarının yok olması ve hızla üreyen bazı hayvanların kuşları tehdit etmesi.

Amerika’da 800 kuş cinsinin neredeyse üçte biri ya yok oluyor ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İçişleri Bakanlığı’nın araştırmasının sonuçları, bir basın toplantısıyla açıklandı. İçişleri Bakanı Ken Salazar, sonuçların, derhal önlem almak için alarm niteliğinde olduğunu söyledi. Salazar “Araştırma, kuşların geleceğinin hiç de iç açıcı olmadığını gösteriyor,” dedi.

Amerika’daki kuş cinslerinin azaldığını gösteren bulgular, çevreyi hedef alan daha büyük tehditlerin varlığını ortaya koyuyor. Nesli tükenen kuşları korumak için çalışan Audubon Cemiyeti’nin Başkanı John Flicker “Mesaj çok açık. Kuşların doğal ortamları hızla yok oluyor. İklim değişikliği de, gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor,” diyor.

Kuş türlerinin azalmasının başlıca nedeni iklim değişikliği, kuşların doğal ortamının yok olması ve hızla yayılan bazı hayvan türleri. Bu durum, Hawaii eyaletinde çok yaygın. Hawaii’deki kuş türleri, Amerika’nın diğer bölgelerine göre daha hızlı yok oluyor. Cornell Üniversitesi Ornitoloji (Kuş Bilimi) Laboratuarı’nın Başkanı John Fitzpatrick “Hawaii, ekolojik afet alanı olmak üzere,” diyor.

Fitzpatrick, çoğunluğu deniz kuşları olmak üzere Hawaii’ye has kuş türlerinin yaklaşık yüzde 40’ının sayılarının hızla azaldığını söylüyor. 40 yıldır görülmeyen bazı kuş cinslerinin nesli hızla tükeniyor.

Ayrıca nesli tükenmemiş türler de hava ve su kirliliği, denizlerde aşırı avlanma ve su sıcaklığının yükselmesi yüzünden tehlikede.

Doğal ortamın yok olması ve iklim değişikliğinin yanısıra kuşlar başka tehditlerle de karşı karşıya. Bunlar arasında cep telefonu sinyal verici kuleleri, cam yapılar, kerestecilik, sıçan ve bazı kedi türlerinin hızla yayılması var.

Amerika Kuş Koruma Örgütü’nden Dan Schrader, haşere ilaçlarının da kuşları tehdit ettiğini söylüyor. Schrader “Amerika’da en tehlikeli haşere ilaçları büyük ölçüde yasaklandı ancak bazı ilaçları piyasada hala bulmak mümkün. Bu ilaçların çoğu başka ülkelerde hala kullanılıyor ve göçmen kuşlar kış mevsimini geçirdikleri ülkelerde bu ilaçlara maruz kalıyor,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar, tehdit altındaki kuş cinslerini kurtarmak için hala zaman olduğunu söylüyor. İçişleri Bakanı Ken Salazar da bu görüşte. Salazar “Araştırma sonuçları bizi harekete geçirmeli. Yeni kurallarla küş türlerini koruma altına almalıyız. Bu çalışmalara hepimiz katkıda bulunmalıyız,” diyor.

Koruma çalışmalarının sonuç vermesine en iyi örnek olarak, bir zamanlar sayıları iyice azalan Amerika’nın simgesi kel kartal, bazı turna ve doğan cinslerinin yeniden çoğalmaya başlaması gösteriliyor.

XS
SM
MD
LG