Erişilebilirlik

Ahmedinejad Seçimlere Hile Karıştığı İddiasını Reddetti


İran'da Cuma günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mahmud Ahmedinejad, bugün televizyondan yayınlanan konuşmasında İranlılara seslendi. Ahmedinejad, seçime yüksek katılımın İranlıların geleceğe yönelik umudunu yansıttığını ve İran halkının isteklerini en iyi yerine getirebilecek kişiye oy vererek kendisini Cumhurbaşkanlığına seçtiğini söyledi.

Ahmedinejad, seçime hile karıştırıldığı iddialarını da reddetti. En yakın rakibiyle arasında büyük oy farkı olduğunu vurgulayan Ahmedinejad, açık ara farkla aldığı zaferin sorgulanamayacağını savundu.

Resmi sonuçlara göre Ahmedinejad'ın oyların yüzde 63'ünü alırken en yakın rakibi eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi'nin oy toplamı ise yüzde 34'te kaldı.

Tahran sokakları, Cumartesi günü seçim sonuçlarına hile karıştırıldığı gerekçesiyle muhalefetin düzenlediği gösterilerin ardından bugün nispeten sakin. Yer yer sokaklarda ateş yakan protestocularla polis arasında zaman zaman gerginlik çıkıyor. İran'da reform yanlısı bir grup, bazı üyelerinin sabaha karşı gözaltına alındığını duyurdu. Dün, bazı gösterici grupları polisle çatışmıştı.

İlk seçim sonuçların açıklanmasından sonra seçimlere hile karıştırıldığını söyleyenAhmedinejad'ın seçimdeki en yakın rakibi eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi'nin ekibi, sokaklarda gerginliğin artmasının ardından göstericilere sakin olmaları çağrısında bulundu.

Musavi, seçimi tam bir "maskaralık" olarak nitelerken, Ahmedinejad ise seçimin "tamamen özgür" olduğunu savunmuştu.

Hamaney Seçim Sonucundan Memnun

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, seçim sonucunu Ahmedinejad açısından olağanüstü bir başarı olarak gördüğünü açıkladı. Hamaney, Ahmedinejad'a verilen 24 milyon oyun önemli bir sevinç kaynağı olduğunu da söyledi.

Seçimde Ahmedinejad'la yarışan eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi, Muhsin Rezai ve Mehdi Kerrubi ise seçimin yinelenmesi çağrısında bulunuyor.

İran'da seçim kampanyası adayların birbirini yalancılık ve yolsuzlukla suçlaması nedeniyle gerilimli geçmişti.

XS
SM
MD
LG