Erişilebilirlik

İran'da Oylar Sayılıyor


İran'da oy sayım işlemleri devam ediyor. Resmi haber ajansları seçimleri Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığını belirtirken eski başbakan Mir Hüseyin Musavi de zafer ilan etti.

Seçim kurulunun açıkladığı ilk sonuçlara göre Ahmedinejad oyların yüzde 69'unu aldı.

Ahmedinejad'ın baş rakibi eski başbakan Mir Hüseyin Musavi ise bir basın toplantısı düzenleyerek zafer ilan etti. Musavi, bazı seçim bölgelerinde pusula sayısının yetersiz kaldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinejad ve Musavi arasında başa baş bir yarış oldu. Seçimlere katılım oranının rekor düzeyde olduğu bildiriliyor.

Seçim kurulu başkanı Kamuran Danışcı katılma oranında rekor kırıldığını belirterek 46 milyon seçmenden yüzde 70’nin oy kullandığı tahmininde bulundu. Katılma oranın yüksek olması nedeniyle oy verme süresi üç saat uzatıldı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney İran halkını sakin olmaya ve sandıkbaşında gerginlik yaratıcı girişimlerden kaçınmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad oyunu kullanırken İran için parlak ve ileri bir gelecek vaad etti.

Son anketler adaylardan Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi’nin başa baş gittiğini gösteriyordu. Diğer iki aday, reformcu din adamı Mehdi Karrubi ile ve Devrim Muhafızları’nın eski komutanı Muhsin Rızai’ye fazla şans tanınmıyor.

Seçimlerde adayların salt çoğunluk sağlayamaması durumunda 19 Haziran’da ikinci tura gidilecek.

Değişim Mümkün

Başkan Barack Obama, İran’da değişim olasılığı gördüğünü açıkladı.

Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Obama, İran seçim kampanyasındaki canlı tartışmaların Washington’da ilgi uyandırdığını söyledi.

Obama, seçim nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Amerika - İran ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması konusunun gündeme geleceğinden umutlu olduğunu da belirtti.

XS
SM
MD
LG