Erişilebilirlik

NATO Savunma Bakanları Toplandı


Savunma Bakanı Robert Gates NATO bakanlar kurulunun Brüksel’de bugün yapılan toplantısında Afganistan’da Taleban’la mücadeleye uluslararası desteğin önemini vurguladı.

Gates’in Brüksel’den önce Hollanda’da katıldığı bakanlar toplantısında da, Afganistan’daki askeri çalışmalar üzerinde duruldu.

Gates Afganistan’da ilerleme olduğu gösterilirse, Amerikan halkı ve Kongre’nin kendilerini destekleyeceğini söyledi.

Brüksel’de bir araya gelen NATO Savunma Bakanları’nın öncelikli gündem maddelerinden biri Kosova’ydı. İttifak’ın Sırbaistan’a yönelik olarak düzenlediği operasyonun ardından bölgeye yerleştirilen ve Birleşmiş Milletler yetkisi altında 1999’dan bu yana görev yapan NATO Gücü KFOR hakkında önemli bir karara imza atıldı.

Bölgedeki askeri ve siyasi durumun elverişli olmasından hareket eden NATO, KFOR’da dereceli olarak asker indirimine gitmeye karar verdi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in de altını ısrarla çizdiği gibi asker sayısındaki indirim kademeli olarak gerçekleştirilecek. NATO, bu işlemi otomatiğe bağlamadı ve gerekli gördüğünde kademeli indirimi sürdürme konusunda anlaştı.

Kosova’da halen 14 bin NATO askeri görev yapıyor. De Hoop Scheffer bu sayının 10 bine çekilebileceğini ve asker sayısında indirime gitme konusundaki adımın 1 Ocak itibarıyla atılmaya başlanabileceğini söyledi. 10 bin hedefine ulaşmanın 2 yıl alması bekleniyor. Bölgedeki istikrarsızlığın ve şiddetin yerini güvenlik ve giderek artan refaha bırakmaya başladığını söyleyen NATO Genel Sekreteri, halen yapılması gereken şeyler bulunduğunu ancak doğru yolda olunduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri, istihbarat ve fleksibiliteye dayalı daha küçük bir KFOR hedeflendiğini söyledi. KFOR’un orta vadede 10 binden 6500’e ve nihai olarak da 2 bin askerli bir güce dönüştürülmesi öngörülüyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de KFOR’dan güç çekmenin organize ve uyumlu bir şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti. KFOR’dan çekilecek askerlerin Afganistan’a kaydırılmasını umduğunu ifade eden Gates, bölgedeki komuta sisteminin NATO’yla uyumlu bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve ABD dışındaki ülkelere önemli görevler verilmesini önerdi. ABD’nin bölgedeki asker gücünü artıracak olması bazı ülkelerde, operasyonun tamamen Amerikan etiketiyle anılacağı endişesini yaratıyor.

XS
SM
MD
LG