Erişilebilirlik

İklim Değişikliği Büyük Göçleri Tetikleyebilir


Yeni bir rapor, iklim değişikliğinin gelecekte büyük göçlere yol açabileceğini bildiriyor. Tahminlere göre, on milyonlarca insan kuraklık, seller, fırtınalar ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi felaketler yüzünden evlerini ve yurtlarını terk edecek.

Birleşmiş Milletler Üniversitesi, CARE International adlı sivil toplum örgütü ve New York’taki Columbia Üniversitesi tarafından yazılan rapora göre, gelecek oldukça karanlık. Birleşmiş Milletler Göç Örgütü’ne göre, iklim değişikliği 2050 yılına kadar 200 milyon kişinin göç etmesine yol açacak.

İklim değişikliğinin büyük göçlere yol açacağı kaygısı yeni değil, ama raporu kaleme alanlardan Charles Ehrhart’a göre göçler şimdiden başlamış durumda.

Araştırma, beş kıtada 2 bin kişiyle yapılmış. CARE International’ın iklim değişikliğinden sorumlu koordinatörü olan Ehrhart, göçlerin kısa ve uzun vadeli olduğunu belirtiyor. Seller ve diğer doğal afetler kısa vadeli, yağış azalması ve kuraklıkların artması gibi iklimlerde görülen kalıcı değişikliklerse uzun vadeli göçlere yol açıyor.

“Örneğin geçiminiz yağmur yağmasına bağlıysa, iklimin değişmesi geçim kaynağınızı etkileyebilir,” diyen Ehrhart, ağırlıklı olarak geçimini topraktan kazananların iklim mağduru olabileceğine dikkati çekiyor.

Göç etmek zorunda kalanlarsa çoğu zaman yoksul insanlardan oluşuyor. Göçlerin çoğu iç göç. Yani kırsal alanlardan kentlere göç daha yaygın. Bu da, özellikle kalkınmakta olan ülkelerde, büyük kentlerin üzerindeki nüfus baskısını artırıyor.

Yeni rapor Almanya’nın Bonn kentinde, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni iklim anlaşmasının ayrıntılarını görüşen taraflara sunuldu. Ehrhart, bu görüşmelerde raporlarının ve önerilerinin dikkate alındığını söyledi.

XS
SM
MD
LG