Erişilebilirlik

George Mitchell İsrailli Yetkililerle Görüştü


ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell bir kere daha Ortadoğu’da. Dün tüm gün boyunca İsrailli yetkililer ile görüşen Mitchell bugünde Ramallah’ta Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile biraraya gelecek.

Başkan Barack Obama’nın Mısır’da Müslüman dünyasına yönelik hafta başında yaptığı konuşma sonrasında gerilen İsrail- Amerikan ilişkilerini bir anlamda düzeltmek ve Washington’un Ortadoğu Barışı ile ilgili ısrarını bir kez daha dile getirmek için bölgeye gelen George Mitchell İsrail tarafında görüşmeler yaptı. Dün gün boyunca Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Benyamin Netenyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dişişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile ayrı ayrı bir araya gelen Mitchell bugün de Filistin tarafına geçecek.

Başkan Obama’nın Mısır konuşmasında Yahudi yerleşim birimlerindeki inşaatın derhal durması gerektiği yönündeki açıklamaları, İsrail-Amerikan ilişkilerini germiş ve İsrail kamuoyu adeta ikiye bölünmüştü. Medyada uzmanlar ve köşe yazarlarının “ABD desteğini çekiyor mu? Netanyahu köşeye sıkıştı” şeklindeki yorumları da bu gerginliği arttırdı.

Bu yorumlara bir son vermek ve ABD’nin İsrail ilişkilerine bağlı olduğunu ancak Filistin sorununa da kesin çözüm istediğinin altını çizmek isteyen Washington ise George Mitchell’i bölgeye gönderdi.

İsrailli yetkililer ile ardı ardına toplantılar yapan Mitchell bölgeye gelme nedenini İsrail ve Filstin arasındaki barış görüşmelerine bir an evvel başlanması ve sonuç alınması için görüşmeler yapmak olarak tanımladı.

Yerleşim yerlerinin inşaasının tamamen ve hemen durmasını isteyen Obama yönetimi karşısında Netanyahu hükümeti bunun kabul edilemez olduğunu ifade ediyor. Bunun yanısıra İsrail barış görüşmeleri kapsamında Kudüs’ün nihai statüsü ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakları maddelerinin de masaya getirilmesine karşı çıkıyor.

Bu ortamda İsrail’e gelen Mitchell dünkü görüşmelerde İsrail’e “aramızda sorun yok ama barış için gerekli adımların atılmas gerek” mesajı verdi. Washington’un İsrail ‘in güvenliği konusundaki desteğinin devam ettiğini kaydeden Mitchell, ‘İsrail ve ABD yakın müttefiklerdir ancak hem İsrail hem de Filistin tarafı yol haritasına bağlı kalmalıdır,’ şeklinde konuştu.

Ülkedeki uzmanlar Başbakan Netanyahu’nun Washington’a karşı çıkmasının ülke çıkarlarına zarar vereceği yorumunu yapıyor. Bu uzmanlardan biri olan Haaretz gazetesi yazarlarından Akiva Eldar ABD’nin baskısı ile Netanyahu’nun zor politik kararlar almak zorunda kalabileceği görüşünde.

“Eğer bir değişiklik yapılmazsa İsrail hem Amerika’ya hem Filistinlilere hem de Arap dünyasına hayır demiş duruma düşecek. Veya tersi olacak ve ‘evet’ denilecek ama bu sefer de ülke içinde yerleşimciler ve onları destekleyenler ile karşı karşıya kalınacak” diyen Eldar Başbakan’ın er ya da geç bir seçim yapmak zorunda kalacağı görüşünde.

ABD yönetiminin İsrail kamuoyu ile doğrudan görüşme zamanının geldiğini kaydeden Eldar ‘Bu uzun süredir bir yere varmayan barış oyununun da bir şekilde bir sonuca ulaşma zamanı geldi ’ diyor.

Ülkedeki pek çok siyasi uzman da Eldar ile aynı görüşte ve bu çerçevede Mitchell’in bu ziyaretinin hem İsrail hem de Filistin tarafı için çetin geçeçeği kanısında.

XS
SM
MD
LG