Erişilebilirlik

Amerika’da İşsizlik Oranı Tahminleri de Aştı


Beyaz Saray işsizlik oranının, bir kaç ay önce tahmin edilenden bile daha kötü olduğunu belirtti. İşsizlik oranı, Amerika’da son 25 yılın en yüksek düzeyinde.

Mayıs ayının işsizlik oranı yüzde 9 virgül 8 olarak açıklandı. Başkan Obama’nın Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nden Austen Goolsbee "Ekonomi sadece Beyaz Saray’ın değil, tüm özel sektörün ilk tahminlerinin de ötesinde bir gerileme gösterdi," şeklinde konuştu. .

Ekonominin genelinde canlanma belirtileri başlasa bile, işsizliğin artmaya devam etmesi bekleniyor. Austen Goolsbee Pazar günü, Fox televizyonundaki konuşmasında, "Sadece kısa değil, uzunca bir dönemde de zorluklar devam edecek. Ancak ekonomi düzeldikten sonra işsizlik düşmeye başlayacak. Önce ekonomiyi düzlüğe çıkartmak gerekiyor," diye konuştu.

Mayıs ayı işsizlik açıklamasında bazı olumlu noktalar da göze çarptı. Toplam işsizlik oranı yükselmekle birlikte işini kaybedenlerin sayısı Eylül ayından beri en düşük düzeydeydi. Dört aydır işini kaybedenlerin sayısı azalıyor. Bu nasıl mümkün olabiliyor? Toplam işsizlik artarken, işini kaybedenlerin sayısı nasıl düşer sorusu akla takılıyor? Goolsbee bunu, ‘ekonomi kötü’ diye iş aramayanların, bazı sektörlerde düzelme olduğunu duyunca başvuruda bulunmasıyla ve böylece, işsizlik istatistiklerine dahil olmalarıyla izah ediyor.

Ekonomik yaşamdaki bir başka gelişme ise, General Motors’un geçen hafta iflasıydı. İflas başvurusuyla birlikte federal hükümet GM’in en büyük hissedarı haline geldi.
Cumhuriyetçi partili Alabama Senatörü Richard Shelby bir televizyon programında bu durumu sorguladı. Shelby "Federal hükümet sonbaharda banka krizine, şimdiye kadar görmediğimiz ölçülerde el attı. Şimdi de otomobil krizinde aynı durumla karşılaştık. Devlet her işe karışıyor. Devletin özel şirketlerdeki payı, bu ülkede hiç görmediğimiz boyutlara çıktı. Bu çok tehlikeli bir yoldur," diye konuşuyor.

Başkan Barack Obama ise General Motors’u yönetmeye hiç niyeti olmadığını, kararları, yine üst düzey şirket yöneticilerinin almaya devam edeceğini açıkladı. Başkan Obama devletin GM’in hisse senetlerine sahip olmasının, sadece geçici olduğunu da kaydediyor.

XS
SM
MD
LG