Erişilebilirlik

AP Seçim Sonuçları Türkiye'nin AB Üyeliğini Güçleştirebilir


Fransa’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iktidardaki muhafazakar Halk Hareketi Birliği yüzde 28, muhalefettekiSosyalist Parti yüzde 16 buçuk oranında oy topladı. Seçimlerin en büyük sürprizi oylarını ikiye katlayarak yüzde 16’yı aşan Yeşiller Partisi oldu.

Ekonomik kriz, küreselleşme ve enerji sorunu tüm Avrupa'yı olduğu gibi Fransız halkını da daha içine kapanık, daha muhafazakar bir çizgiye geriletti. Bunun sonucunda Fransa seçim haritası da tıpkı Avrupa’da olduğu gibi sağın sembolü maviye boyandı. İktidar Partisi Halk Hareketi Birliği(UMP), seçimlerde yüzde 28 oyla birinci oldu.

Parti Genel Başkanı ve Sarkozy’nin sağ kolu Xavier Bertrand, partisinin zaferini ilan etti. İktidar partisinin kazanmasında Avrupa’daki genel eğilim kadar Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin hiperaktif diye tanımlanan AB dönem başkanlığı büyük rol oynadı.

Seçimlerde en ağır yenilgiye ana muhalefet sosyalist parti uğradı. Yüzde 16.4 kılpayı ikinci sıraya yerleşen Sosyalist Parti lideri Martin Aubry ise , parti içindeki çok başlılığın ve kavgaların bu yenilgiyi hazırladığını söyledi.

Genel başkan olarak ilk seçim sınavından ağır yenilgiyle çıkan ve Türkiye’nin adaylık sürecini destekleyen Aubry’nin lideliği yara aldı.. Sonuçlardan ders çıkaracaklarını, partinin bir an evvel yenilenerek toparlanması gerektiğini söyledi. İç kavgalar nedeniyle gittikçe eriyen sosyalist parti yarın kongresini toplayarak yeni kararlar alacak. Seçimlerin ikinci önemli kaybedeni de merkez sağ MoDem partisinin lideri François Bayrou oldu. Önemli oy kaybına uğrayarak yüzde 8.5 oy alan modem 4’üncü sıraya yerleşti.

Fransa’daki seçimlerde en büyük sürprizi 68 öğrenci hareketinin lideri Daniel Cohn Bendit’in liderliğini yürüttüğü Yeşiller partisi yaptı.

Oylarını ikiye katlayarak yüzde 16 ile üçüncü parti olan Yeşillerin liste başı adayı Cohn Bendit, seçimlerin Avrupa’nın önündeki en önemli sorunun çevre ve küresel finans krizi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği Fransa’daki kampanyanın en temel konularından olmuştu. Türkiye’ye karşı çıkan Sarkozy’nin partisi önemli bir oy aldı. Ama bunu doğrudan Türkiye karşıtlığı ile ilgilendiremeyiz. Zira Türkiye’ye başından beri destek veren Danny Cohn Bendit de son derece önemli bir sıçrama yaptı. Fransa genelinde Türkiye’ye yaklaşım açısından önemli bir ağırlık değişimi olmadı ama Avrupa genelinde sağ partilerin kazanması nedeniyle Türkiye’yi Brüksel’de zorlu günlerin beklediğini tahmin etmek de güç değil.

Kazanan isimlere gelince, Fransa’nın Brüksel’e göndereceği isimler arasında hayli popüler simalar var. Cohn Bendit’in yanısıra, küreselleşme karşıtı ünlü Çiftçi Sendikası’nın medyatik başkanı Jose Bove ve Fransa’da mali yolsuzluklarla mücadelesiyle tanınan ünlü yargıç Eva Joly, Yeşiller’in renkli Avrupa milletvekilerinden. Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıktan sonra kurduğu açılım hükümetinin Fas asıllı bayan Adalet Bakanı Raşida Dati de ipi göğüsleyen renkli isimler arasında. Raşida Dati de özel yaşamıyla dünya basınının manşetlerinden inmeyen bir isim. Ayrıca Fransız aşırı sağının 2001 yılı cumhurbaşkanlığı yarışında ilk turda ikinciliğe yerleşerek Fransa’nın yüreğini ağzına getiren ismi Jean Marie Le Pen ve kızı Marine Le Pen de seçimi kazanan renkli isimlerden. Lepen ailesi Avrupa’nı kapatılmasını, Fransa’nın kendi içine dönmesini savunuyor. 2. Dünya savaşındaki gaz odalarının detay olduğunu söylüyor. Ve elbette Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkıyor. Le Pen ayrıca başından beri AP seçimlerini kazanarak yeni bir rekora da imza attı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG