Erişilebilirlik

İşsizlik Teknoloji Okullarına İlgiyi Arttırdı


Amerika’da işsizlik sigortası alanların sayısı 6 milyon 700 bini buldu. Bu 1967’den beri görülen en yüksek rakam. Ülkede en fazla inşaat ve imalat sektörlerinde çalışanlar işlerini kaybetti. İişini kaybeden çok sayıda kişi okula geri dönüyor.

İşlerini kaybedenlerin sayısı arttıkça geleneksel sektörlerde iş arayanların sayısı azalıyor. Birçok kişi, “yeşil sektör” olarak da tanımlanan, çevreyle uyumlu iş kollarının oluşturduğu sektörlerdeki iş olanaklarını değerlendiriyor. Bir süre önce işini kaybeden inşaat işçisi Matt Canepa, geleceğinin güneş enerjisinde olduğuna inanıyor. Canepa, “İnşaat sektörü çok büyük bir darbe aldı. Ben de artık değişiklik arıyorum. Güneş enerjisi alanında güzel olanaklar var. Bu nedenle buradayım,” diyor. Cenapa, California’da teknolojinin mekezi sayılan Silikon Vadisi’ndeki San Jose Üniversitesi’nde rüzgar türbinlerini onarmayı, güneş panelleri monte etmeyi öğreniyor.

Eğitmen Matthew Welch, “Güneş Enerjisi” dersini almak için sırada bekleyenlerin sayısının iki kat arttığını söylüyor. Welch, “Bu ders yoğun ilgi görüyor. Bu sektörde geleceğin en parlak iş imkanları var. Gelecekte her yerde güneş enerjisiyle ilgili iş alanları göreceksiniz,” diyor.

Calofornia’dan Florida’ya pek çok eyalette üniversiteler, yeşil sektördeki iş alanlarına olan talebi karşılamak için meslek eğitimi programlarına ağırlık veriyor. Hükümetin 787 milyar dolarlık teşvik paketinden fonlarla bu programlar finanse ediliyor.

Öğrenciler, Başkan Obama’nın küresel ısınmayla mücadelede alternatif enerji kaynaklarına yönelme kampanyasının gelecekte milyonlarca kişiye istihdam sağlayacağı konusunda iyimser.

Ancak programın koordinatörü David McFeely, öğrencilerden sabırlı olmalarını istiyor. McFeely, “Şu anda herşey çok yavaş ilerliyor. Ancak konuştuğum birçok işveren, bu yaz işlerin toparlanacağı konusunda iyimser. Öğrencilerin birçoğunu tam zamanlı olarak işe alabileceklerini ya da staj imkanları sunabileceklerini söylüyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Birçok iktisatçı, yüksek beklentilere rağmen ülke çapında işsizlik oranının bu yıl sona ermeden önce % 10’a çıkacağını tahmin ediyor.Öğrencilerse, mezun oluncaya kadar dek iş imkanlarının artacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG