Erişilebilirlik

Obama Normandiya Çıkarması Törenlerine Katıldı


Başkan Barack Obama Normandiya çıkarmasının 65. yıldönümü törenlerine katıldı. Törende konuşma yapan Obama Nazi ideolojisine karşı dünyanın bütün farklılıklarına rağmen birleştiğini, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazileri yenilgiye uğratarak 20. yüzyılın gidişatını değiştirdiklerini hatırlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de İkinci Dünya Savaşında olduğu gibi küresel tehditlerin karşısında Avrupa ve Amerika arasındaki birliğin önemine işaret etti ve savaşın yolaçtığı acıları unutmamak gerektiğini söyeldi. Sarkozy 'adalet ve barış arayışı' sürmeli diye konuştu.

Törene İngiltere Başbakanı Gorgon Brown ve Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın yanısıra İkinci Dünya Savaşı muharipleri katıldı.

6 Haziran 1946 tarihinde 150 bin Amerikan, İngiliz ve Kanada askeri Fransa'nın kuzey sahillerine çıkarma yaparak Avrupa'yı Nazi işgalinden kurtardı.

Bugün Fransa'da temaslarda bulunan Obama, dün, Almanya'daki Buchenwald Toplama Kampını ziyaret etti. İkinci Dünya Savaşında çocukken bu kapmta tutulan Nobel Barış Ödülü sahibi Ellie Wiesel de Obama'ya katıldı. Obama, 56 bin kişinin öldürüldüğü Buchenwald Toplama kampının hala ürkütücü olduğunu söyledi ve Yahudi soykırımını inkar edenleri eleştirdi.

XS
SM
MD
LG