Erişilebilirlik

Amerika'da Casusluk Skandalı


Eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi 30 yıldır Küba adına casusluk yapma suçundan tutuklandı. 2007 yılında Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olan Walter Kendall Myers ve eşi Gwendolyn Steingraber Myers Perşembe günü Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri tarafından tutuklandı.

Myers çifti, Küba devleti adına yasadışı olarak çalışmak ve Kübalı yetkililere gizli belge göndermekle suçlanıyor. Dün Washington'da Federal Mahkemeye çıkarılan Myers çifti suçlamaları reddetti.

Amerika Adalet Bakanlığı'na göre Myers 1978 yılında Küba'nın New York Temsilciliği'nden aldığı davet üzerine adayı ziyaret etti. Kübalı istihbarat yetkilileri Myers'la bu ziyaret sırasında tanıştı. Myers çiftinin 1995 yılında Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'yla da görüştüğü belirtiliyor.

Amerika Adalet Bakanlığı, Myers'ın kısadalga radyosunu kullanarak Küba'dan kodlanmış talimat aldığını ileri sürüyor. İddiaya göre Myers çifti, Arjantin, Brezilya, Ekuador, Jamaika, Meksika ve Trinidad ve Tobago'ya giderek Kübalı istihbaratçılarla görüştü.

Yetkililer Walter Myers'ın Küba hakkında hazırlanan 200'e yakın gizli belgeyi gözden geçirdiğini savunuyor.

72 yaşındaki Myers, 1977 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başladı. Myers çiftinin suçlu bulunması durumunda 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilirler.

XS
SM
MD
LG