Erişilebilirlik

Fransız Politikacılar Türkiye-AB İlişkilerini TV'de Tartıştı


Fransa’da, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi, tüm liderlerin katıldığı son tartışma programında Türkiye yine en çok tartışma yaratan konu oldu. İktidar partisi Halk Hareketi Birliği ve sağ partiler “Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini kabul etmeyeceklerini” belirtirken, ana muhalefet partisi Sosyalist Parti ve sol partiler kriterleri tamamladığında Türkiye’ye “evet” diyeceklerini açıkladı. Son karar ise Pazar günü sandık başına gidecek seçmenin olacak.

Yine Fransa, yine seçimler, yine Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği tartışması. Dün gece devlet televizyonu France2’de pazar günü yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılan liderler Türkiye konusunda neredeyse kavgaya varan tartışmalar yaşadılar. Programın genelinde hakim olan gergin hava, Türkiye tartışmasına gelince daha da arttı. İlk sözü alan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği Genel Başkanı Xavier Bertrand oldu.

Xavier Bertrand, Sarkozy’nin de söylediği gibi bugün, yarın ve gelecekte Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkacaklarını, müzakerelerdeki tam üyelikle ilgili başlıkları askıya aldıklarını söyledi. Bertrand ekranda gösterilen Türkiye haritasına yönelerek, “Bakın haritaya Türkiye Avrupa’da mı, değil” diyerek Türkiye ile “ayrıcalıklı ortaklık” kurulmasını istediklerini bildirdi Sarkozy’nin AB dönem başkanlığını devralacak İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in Türkiye’ye destek veren sözleri nedeniyle İsveç gezisini ertelemesinin de bu tavırlarından kaynaklandığını belirtti. Ana muhalefet partisi Sosyalist Parti Genel Sekreteri Martine Aubry ise, iktidarın coğrafya tezine karşı çıkarak, tam üyelik müzakerelerini desteklediğini açıkladı.

Aubry, Malta ve Kıbrıs’ın ve hatta Fransa’nın deniz aşırı bağlı eyaletlerinin de coğrafi olarak Avrupa’da olmadığını, bunlarla kıyaslandığında Türkiye’nin daha yakın bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getirdi. İktidardan, Türkiye ile yürütülen müzakereleri rahat bırakmalarını isteyen Aubry, Bşkan Barack Obama’nın Mısır’dan önemli bir mesaj verdiğini, kültürlerararsı barış için Obama gibi düşündüğünü, müslüman bir ülkeyi AB’ye alarak dünyaya çok önemli bir barış mesajı verileceğini savundu.

Seçimlerde üçüncülük için yarışan Merkez sağ parti Modem lideri François Bayrou ayrıcalıklı ortaklığı savundu. Yeşillerin dünyaca tanınan lideri Daniel Cohn-Bendit ise Türkiye’nin üyeliğine tam destek verdi, Sarkozy’nin Türkiye’yi savunan İsveç Dışişleri Bakanı’nın sözleri nedeniyle İsveç gezisini ertelemesini eleştirdi.

Cohn Bendit, Sarkozy’nin Avrupa’yı kendi istediği gibi yönetmek istediğini ve sadece kendisi gibi düşünmüyor diye İsveç gezisini ertelemesinin son derece önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. Türkiye’ye hayır’ kampanyasını ilk kez başlatan AB karşıtı Libertas’ın liste başı adayı Philippe de Villiers ise yine en çok sesini yükselten ve tartışma yaratan isim oldu.

Başından sonuna yüksek tansiyon altında süren tartışma programında De Villiers ve aşırı sağ parti Milliyetçi Cephe liste başı adayı Marine Le Pen, dönem başkanlığında Türkiye ile yürütülen müzakere başlıklarından ikisini açan Sarkozy’yi iki yüzlülükle suçladı. Aşırı sol kanatta Antiliberal parti NPA lideri Olivier Besancenot, Türkiye’ye tam destek verirken Sol Blok liste başı adayı Jean Luc Melanchon Türkiye’nin ve Avrupa’nın bu haliyle tam üyeliğe desek vermediklerini bildirdi.

Yapılan son anketler İktidar Partisi UMP’nin yüzde 27 ile önde olduğunu, UMP’yi yüzde 20 ile Sosyalist Parti’nin, yüzde 14 ile Yeşiller’in, yüzde 13 ile de MODEM’in takip ettiğini ortaya koyuyor. Seçimlere katılımın ise yüzde 40 civarında gerçekleşeceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG