Erişilebilirlik

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı Başladı


Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı başladı. BM Güvenlik Konseyi'nin Haziran ayındaki dönem başkanlığını Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ve ekibi yürütecek. Büyükelçi İlkin Konseyin Haziran ayı programının onaylanmasının ardından bir basın toplantısı düzenledi.

BM Güvenlik Konseyi’nde dönem başkanlıkları 15 üye ülke arasında alfabetik sıraya göre belirleniyor ve her ay başka bir Konsey ülkesine geçiyor. Haziran ayında ise bu koltukta Türkiye oturacak. 1961’den sonra yani 47 yıl sonra ilk kez BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeliğine seçilen Türkiye, 2009-2010 döneminde iki kez başkanlık yapacak. Salı günü BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını alan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin bu bir aylık süredeki önceliklerini şöyle özetledi:

Özellikle Gürcistan konusuna ağırlık veren Büyükelçi Baki İlkin, 15 Haziran’da sona erecek olan BM varlığının devamının Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Güvenlik Konseyi başkanlığında Kıbrıs konusunun gündeme gelmeyeceğini belirten Baki İlkin, bunun geçen hafta Konsey’in gündeminde olduğunu ifade etti. Her altı ayda bir Güvenlik Konseyi’nde görüşülen adadaki BM Barış gücünün görev süresinin uzatılması konusunda karara itiraz ettiklerini söyleyen İlkin bunun gerekçesini şöyle açıkladı:

Kıbrıs konusunda önümüzdeki günlerde bir hareketlenme yaşanabilir mi sorusu üzerine ise Baki İlkin BM Kıbrıs Özel Temsilcisinin ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı önümüzdeki ay sona erecek. İki yıl süren BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği sırasında ise Türkiye’nin bir daha 2010 Eylül ve Ekim’de başkan olması bekleniyor.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG