Erişilebilirlik

Kahire Obama'ya Hazırlanıyor


Kahire Başkan Barack Obama’ya hazırlanıyor. Obama Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüşecek, Piramidleri ve tarihi Sultan Hasan Camisini ziyaret edecek ve Kahire Üniversitesi’yle el Azhar Üniversitesi’nin konuğu olarak İslam dünyasına yönelik konuşmasını yapacak. Aylardır beklenen konuşma İslam dünyasıyla Amerika arasında bir diyalog kurulmasını, ilişkilerin yeniden yapılandırılmasını, temiz bir sayfa açılmasını hedefliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs Obama’nın diyalog kurulmasına bizzat önem verdiğini belirtmişti.

Amerikalı yetkililer, Amerika’yla İslam dünyası arasındaki farklılıkarın giderilmesini, köprü kurulmasını, ortak çıkarlar ve ortak değerler üzerine inşa edilmiş bir ilişki kurulmasını hedeflediklerini söylüyor. Obama’nın, konuşmasında Afganistan ve Irak’taki süreci, İran’a yapılacak olan açılımı ve Ortadoğu sorununu da değerlendireceği belirtiliyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüsam Zeki Obama’nın Mısır’ı seçmesinden büyük memnunluk duyduklarını belirtti.

Zeki, Obama’nın İslam dünyasıyla Amerika arasındaki sorunların temeline inmesi gerektiğini söyledi. Mısırlı sözcü bu konuşmanın Ameirka ve İslam dünyası arasında yeni bir devir başlatmasını umduğunu kaydetti. Tarafların ortak çıkarları ve ortak değerleri bulunduğunu söyleyen Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüsam Zeki, bunlara odaklanmak gerektiğini belirtti.

Obama’nın Kahire seçimini eleştirenler Mısır’ın antidemokratik tutumuna dikkati çekiyor. Konuşmasında demokrasi vurgusu yapacağını söyleyen Obama, Mübarek hükümetini eleştirmekten kaçındı, ancak Amerika’nın değerlerini yansıtacağını vurguladı.

Kahire’de hazırlıklar tamamlanıyor ve heyecanlı bir bekleyiş olduğu söyenebilir. 16 milyonluk Kahire’de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Kentte yoğun temizlik ve renovasyon çalışmaları yapıldı. Gazetelerin manşetlerinde Obama’nın konuşması hakkında haberler var, köşe yazarları iyimser yorumlar yapıyor. Halk arasında da iyimser, umutlu bir bekleyiş var.

Konuşmasında Amerika’nın değerlerini ve vizyonunu anlatacak; bölgesel gelişmeleri değerlendirecek olan Obama, demokrasi, hukukun üstünlüğü, din ve ifade özgürlüğü vurgusu yapacağını söylüyor. Ancak Obama, tek bir konuşmanın Ortadoğu’daki sorunları çözmeye yetmeyeceğine dikkati çekti.

Adalet ve Kalkınma Partisi Düzce Milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış Parlamento’daki Mısır Dostluk Grubu’yla Kahire’de temaslarda bulunyor. Yakış, Başkan Barack Obama’nın İslam dünyasına hitaben yapacağı konuşmayı Amerika’nın Sesi Radyosu’na değerlendirdi. Yakış, Obama’nın vereceği mesajın etkileri konusunda temkinli bir yaklaşım içinde. Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Kahire’de Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

Barış Ornarlı'nın Kahire'den geçtiği haberi sağ üst köşedeki bağlantılardan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG