Erişilebilirlik

Mısırlı Uzmanlar Obama'dan Ortadoğu Sorununa Çözüm İstiyor


Ortadoğulu uzmanlar Amerikan yönetiminin İsrail Filistin sorununa yaklaşımı konusunda temkinli. Bölgede en çok bu konu değerlendiriliyor. Türkiye’nin Ortadoğu’da daha faal bir politika izlemesi ise memnunluk yaratmış.

Başkan Obama’nın İslam dünyasına yapacağı konuşma Kahire’de heyecanla bekleniyor. Konuşma için bu kenti seçen Amerikalı yetkililer, Kahire’nin “İslam ve Arap dünyasının kilit”başkentlerinden biri olduğunu söylüyor. Peki, buradaki uzmanlar, gözlemciler bölgedeki gelişmelere nasıl bakıyor? Mısır’ın önde gelen düşünce kuruluşlarından el Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Hasan Ebu Talib Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Uluslararası gelişmeler değerlendirildiğinde Arap ülkelerinde bir numaralı konu Filistin sorunu. Amerikan yönetimi Filistin sorununa iki devletli çözüm bulunması konusunda kararlı – İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarını durdurmasını istiyor. Obama yönetiminin bu konuda yaptığı açıklamalar memnunluk yaratmış olsa da uzmanlar biraz temkinli.

El Ahram Merkezi Başkan Yardımcısı Hasan Ebu Talib, Obama’nın açıklamalarını “iyi bir başlangıç” olarak nitelendiriyor, ancak “bekleyip görmek” gerekir diyor. Amerika’dan daha fazla çaba beklediklerini kaydeden Ebu Talib, Washington’un barış anlaşması konusunda İsrail’e daha fazla baskı yapması geretkiğini söylüyor.

Türkiye son yıllarda bölgede daha faal bir politika izliyor. Bu, Arap ülkelerinde nasıl karşılanıyor?

Ebu Talib, “Ortadoğu ülkelerinin çoğunun Türkiye’nin bölgedeki politikasını memnunlukla karşıladığını düşünüyorum” dedi.

Ebu Talib, Türkiye’nin bölgedeki sorunların çözümüne katkıda bulunduğunu kaydetti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu Washington’da temaslarda bulunduğunda İran meselesine vurgu yapıyordu. Washington İran’ın nükleer silah edinmesine izin verilmemesi gerektiği konusunda kararlı olsa da soruna diplomatik çözüm arayışında. Peki Araplar İran’ın nükleer silah edinmesi potansiyelini nasıl değerlendiriyor...

Mısırlı uzman Ebu Talib, bütün ülkerin talebi karşılamak için nükleer enerjiye başvurabileceğini, ancak nükleer silah geliştirilmesine karşı olduklarını vurguladı. Arap devletlerin bölgede herhangi bir ülkenin nükleer silah edinmeisne karşı çıkacağını ve diğer ülkelerle işbirliği yapacağını söyleyen Ebu Talib, ancak İran’ın silahlanmaya çalıştığına dair kanıt görmediğini belirtti.

Başkan Obama’nın Kahire’de yapacağı konuşmada bu tür bölgesel sorunlara da değinmesi bekleniyor.

El Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Hasan Ebu Talib, “Başkan Obama’nın Arap ve İslam ülkelerine dosthane açıklamalar yapmasını bekliyorum. Obama’nın bu ülkelerde demokratikleşme ve insan haklarının korunmasını teşvk etmesini bekliyorum” diye konuştu.

Barış Ornarlı'nın Kahire'den geçtiği haberi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG