Erişilebilirlik

ABD Biyometrik Kontrolleri Sıkılaştırıyor


Amerika, ülkeyi ziyaret eden yabancılardan havaalanlarından çıkış yaparken de biyometrik bilgi toplamaya hazırlanıyor. Yakında bu konuda bir pilot program başlatılıyor. Uygulama, 11 Eylül saldırılarının ardından başlatılan güvenlik önlemlerinin bir yenisi olacak.

Amerika 2004 yılından bu yana vize için başvuran ve Amerika’ya giriş yapan her yabancının parmak izini alıyor ve biyometrik bazı fiziki özelliklerini kayda geçiriyor. Biyometrik özellikler arasında, parmak izi, göz irisinin kaydı ve yüz fotoğrafı var. Ancak şimdiye kadar ülkeyi terk edenler hakkında fazla bilgi toplanmıyordu.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın Amerika’ya ziyaretlerle ilgili bölümünün Başkanı Robert Mocny, “Çoğu ülkede yabancılar, gerekli işlemleri yaptırdıktan sonra gider. Ülkeden çıkışta da pasaport kontrolu yapılır. Fakat biz Amerika’da şimdiye kadar yabancılar giderken pasaport kontrolu yapmıyorduk. Bu bakımdan şimdi yeni bir uygulamaya geçiyoruz,” şeklinde konuştu.

Yeni uygulama ilk olarak Atlanta ve Detroit havaalanlarında başlıyor. Yabancılar giderken pasaport göstermeye ve parmak izi vermeye başlıyacak. Bu parmak izi, o kişinin vize alırken, ülkeye girişte ve çalışma izni alırken verdiği parmak iziyle karşılaştırılacak. Deneme amaçlı uygulama başarılı olursa, bu yeni sistem, ülkenin tüm havaalanları ve limanlarına genişletilecek. Mocny yeni uygulamanın 11 Eylül saldırılarını araştıran komisyonunun raporunda öngörülen öneriler çerçevesinde başlatıldığını belirtti. Amerikalı yetkili bunun bir başka yararına da dikkati çekti.

Moncy, “Yabancının vize işlemleri ve pasaport için biyometrik bilgileri alındıktan sonra o pasaport bir başkası tarafından kullanılamaz. Dünyada milyonlarca, kaybedilmiş ve çalınmış pasaport dolaşıyor. Uluslararası şebekeler bunları karaborsadan teröristlere ve suç çetelerine satıyor. Halbuki biyometrik bilgiler alındıktan sonra bu yol da önlenmiş olacak,” şeklinde konuştu.Amerikalı yetkili bu yeni uygulamanın, ilerde Kanada ve Meksika sınırından kara yoluyla çıkan yabancıları da içine alacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG