Erişilebilirlik

İngiliz Gazetesindeki Fotoğraflara Yalanlama


Obama yönetimi bir İngiliz gazetesinde yayınlanan ve Bağdat’taki Ebu Gureyb cezaevinde mahkumlara tecavüz ve cinsel istismarın belgelendiği yeni fotoğrafların Amerikan hükümetinin kamuoyundan gizlediği fotoğraflar arasında bulunduğu haberlerini yalanladı.

Fotoğrafları yayınlayan Daily Telegraph gazetesine konuşan emekli Amerikalı Tümgeneral Antonio Taguba, resimlerin “işkence, kötü muamele, tecavüz ve her türlü ahlaksızlığa” yer verdiğini söyleyerek, Başkan Barack Obama’nın bu fotoğrafları kamuoyundan gizlemesine destek verdiğini söyledi. Taguba 2004 yılında Ebu Gureyb cezaevi skandalıyla ilgili bir rapor hazırlamıştı. Cezaevindeki Amerikan askerlerinin Iraklı mahkumlara muamelesi tüm dünyadan büyük tepki toplamıştı.

Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü Bryan Whitman Daily Telegraph’da yayınlanan yeni fotoğrafların gazetede yanlış yansıtıldığını savundu. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs de gazetenin haberini yalanladı.

Başkan Obama gözaltındaki Iraklı ve Afganlara yönelik kötü muameleyi belgeleyen yeni fotoğrafların yayınlanmasından son anda vazgeçmiş, bunların yayınlanmasının hiçbir amaca hizmet etmeyeceğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG