Erişilebilirlik

Avrupalı Bakanlar GM'i Görüştü


Ekonomik krizin en ağır şekilde etkilediği uluslararası şirketlerden biri olan General Motors, ABD’nin olduğu kadar Avrupa’nın da çözmesi gereken bir sorun. Şirketin Avrupa’daki bir çok ülkede yan kuruluşlarının bulunması Avrupa Birliği’nin durumu yakından izlemesi sonucunu doğuruyor. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nin konuyla ilgili bakanları ve yetkilileri Brüksel’de bir araya geldiler.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ön bilgi vermeksizin ya da ilgili ülkelerle koordinasyona gidilmeden ulusal bazda herhangi bir karar alınmamasını garantilemenin öncelikleri olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin 18 ülkesinden yetkililer, bugünkü toplantıda Verheugen’in verdiği mesajı konfirme eder nitelikte bir yaklaşım benimsediler. Aslında toplantının temelinde, şirketin en önemli yan kuruluşlarından birini barındıran Almanya’nın, sadece Alman işçilerin yararına olan tek taraflı bir girişim içine girmesinden duyulan endişe yatıyordu. Verheugen bu endişeleri, “Konuyla ilgili olan ülkeler ne olup bittiğini bilmek istiyor” sözleriyle dile getirdi.

Çok sayıda Avrupa Birliği ülkesi Amerikan otomobil devini, Avrupa Birliği ülkelerini birbirine düşürerek bir devlet yardımı yarışı başlatma niyetinde olmakla suçluyor. İsveç’in İşletmelerden Sorumlu Bakanı Maud Olofsson, bu tür bir yarışa girmenin küçük ülkeler açısından büyük zorluklar yaratacağının altını çizdi. Bununla birlikte Verheugen’in vurguladığı gibi şirketin geleceği açısından kapsamlı devlet yardımını dışlayan bir çözüm bulunması söz konusu değil.
Toplantıya katılanlar konunun Atlantik ötesi boyutuna da dikkat çektiler. Avrupa Birliği, ABD’ye çağrıda bulunarak sorunu çözme yönündeki çabalara Washington’ın tam destek vermesini istedi. Avrupa Birliği, General Motors’un Avrupalı yan kuruluşları için bulunacak bir çözümün şirketin dünya çapındaki faaliyetlerine olumlu katkı yapacağının altını çizdi. Şirket, Avrupa’da otomobillerini 40 pazarda satıyor. 7 ülkede 10 fabrikaya sahip olan şirket 54 bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

XS
SM
MD
LG