Erişilebilirlik

29 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post ekonomik kriz nedeniyle artan borçlanmanın, Amerika'nın kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunuyor. Gazete, ekonomide istikrarın sağlanmasıyla birlikte borçların azaltılmasına yönelik bir programın hayata geçirilmesini istiyor:

"Acil ekonomik teşvik paketinin kaçınılmaz sonucu, borçların artması oldu. Ancak kısa vadede borçlanma ne kadar gerekliyse, ekonomide düzelmenin sağlanmasına paralel olarak borç miktarının azaltılmasına yönelik bir plan da o kadar gereklidir. Ne yazık ki, Amerika bu konuda güven verici bir adım atabilmiş değil. Obama'nın hazırladığı bütçede iki trilyonu aşkın bir vergi indirimi ve harcamaların da bir o kadar artırılması öngörülüyor. Önümüzdeki on yıl içinde 9 trilyon dolar borç alınması planlanıyor. Bu, sürdürülebilir bir durum değildir. Yönetim borçların azaltılması konusunda somut bir plan oluşturmadıkça, finans piyasalarındaki gerginlik devam edecektir ve ekonomide sağlanacak hiçbir olumlu gelişme, sağlam temellere oturmayacaktır."

New York Times ise kriz nedeniyle yerel yönetimlerin büyük bir mali sıkıntı içine düştüğünü belirtiyor. Gazete, eyaletlerin ve belediyelerin federal hükümetin desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor:

"Yerel yönetimlerin çıkarttıkları bonolara olan talebin azalması, hem belediyelerin kredi bulma imkanını azalttı, hem de kredi maliyetini artırdı. Bu sorunu aşmak için, yerel yönetimlerin çıkarttığı bonoların federal hükümet tarafından desteklenmesini öngören bir tasarı gündeme geldi. Ancak böyle bir desteğin söylendiği kadar acil ve gerekli olduğu konusunda bazı şüphelerimiz var. özellikle riskli bazı yöntemlerle daha fazla borçlanmayı teşvik etmek doğru bir yol gibi gözükmüyor. Elbette böylesine zor bir dönemde federal hükümetin yerel yönetimlere destek vermesi kaçınılmaz. Ancak, belediyelerin borçlanmasını kolaylaştıracak bir destek sağlanmadan önce, tam bir şeffaflık içinde sağlıklı bir analiz yapılmalıdır."

Christian Science Monitor Obama'nın "yumuşak güç" kavramını öne çıkartmasının Amerika'nın müttefiklerinde endişe yarattığını savunuyor. Gazete, Japonya ve Güney Kore'yi buna örnek gösteriyor:

"Obama'nın, Kuzey Kore'nin ilk başarılı nükleer denemesine yavan bir tepki göstermesi Japonya ve Güney Kore'yi kaygılandırdı. Ayrıca Obama'nın iç politikaya odaklanması, Amerika'nın Asya'daki askeri varlığının ve müttefiklerini koruma kararlılığının azalacağı endişesine yol açtı. Her iki ülke de Amerika'nın Irak'tan çekilme takvimini ve bazı Demokratların Afganistan'dan çekilme talebini yakından izliyor. Balistik füze savunma sisteminde kesintiye gitme kararından kaygı duyuyor. Amerika'nın Çin'e karşı Tayvan'ı koruma kararlılığının azaldığını düşünüyor. Bütün bunlar Güney Kore ve Japonya'da Obama dönemine yönelik yeni hazırlıkların gerekçelerini oluşturuyor."

Los Angeles Times hükümetin General Motors'a verdiği destek karşılığında hisse almasını eleştiriyor. Gazete, şirketin devletin denetimine geçmesinin her iki tarafa da zarar vereceğini yazıyor:

"Yetkililer, GM'in batmasına izin verilmeyecek kadar büyük bir firma olduğunu ve bu nedenle mecburen şirkete yatırım yapmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Ancak GM, hükümetin eline geçmezse, çok daha başarılı olacaktır. Çünkü siyasetçilerin talepleriyle GM'in kara geçmek için yapmak zorunda olduğu şeyler arasında ciddi bir çelişki bulunuyor. GM'in bir yandan varlığını sürdürürken bir yandan da reorganizasyona gitmesi için devlet desteği gerekiyor. Fakat, bu süreç tamamlanır tamamlanmaz, hükümet firmayı bir an önce başkasına satmalıdır."

XS
SM
MD
LG