Erişilebilirlik

Fransa ve İsveç Arasında 'Türkiye' Anlaşmazlığı


Avrupa Birliği’nin zirvesinde Türkiye tartışması yaşanıyor. Birlik dönem başkanlığını 1 Temmuz’da devralacak İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkye’nin AB üyeliğine destek verip Ermeni soykırımı iddialarını tanımayacaklarını açıkladı. Bunun üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Türkiye tartışması yaşamamak için İsveç gezisini erteledi. Öte yandan Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği’nin iki bakanı Michel Barnier ile Eric Besson Paris'te Türk göçmen derneği Elele’yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında her iki Bakan da, Fransa’nın Türkiye karşıtı politikaları nedeniyle Türk göçmenlerin eleştiri oklarına hedef oldular.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine 10 gün kala, Avrupa’nın zirvesinde adeta Türkiye restleşmesi yaşanıyor. Birlik içinde Türkiye’nin adaylığını en çok destekleyen ülke İsveç, Temmuz ayı başında dönem başkanlığını Çek Cumhuriyeti’nden devralacak. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, devir teslim öncesinde nasıl bir başkanlık yürüteceklerini anlatmak için Fransız Le Figaro gazetesine geniş bir röportaj verdi. Bildt, Avrupa’nın sınırlarını genişlettikçe daha da büyüyeceğini, yeni üyeliklere sınırlarını kapatmaması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda en önemli aday ülkenin Türkiye olduğunu, Türkiye’ye kapıların kapatılmasının büyük hata olacağını, Avrupa’nın Balkanlara doğru genişlemesinden yana olduklarını anlattı.

Bildt, “Türkiye’nin alınmasını savunanların, Almanya ve Fransa’nın ağırlığını azaltmak istediği yolunda bir komplo teorisi öne çıkıyor” sorusuna, “Bu De Gaulle’ün İngitere için kullandığı bir söylem idi. Dünyada ağırlığınızın olması için Avrupa Birliği olmak önemli, Avrupa’nın bir bölümünün birliği değil” yanıtını verdi. Avrupa’nın önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’nin demografik ve ekonomik dinamizmine ihtiyacı olacağını, Türkiye’nin islam dünyasıyla barış konusunda önemli bir unsur olduğunu belirtti. Bildt, ‘Kıbrıs Suriye açıklarında bir ada olarak Avrupalı kabul ediliyor ise, Türkiye’nin Avrupalı olduğunu reddetmenin zorluğuna’ dikkat çekti.

Fransa ve İsveç’in taban tabana zıt olduğu tek konu Türkiye değil. Carl Bildt röportajda, Sarkozy’nin ekonomik krizle mücadele adına uyguladığı korumacı politikalara da karşı olduklarını da dile getirdi. İsveç Dışişleri Bakanı yeni başlık açıp açmayacakları konusunu 27 ülkenin liderinin toplanacağı Avrupa Konseyi’nin kararlaştıracağını söylese de İsveç’in dönem başkanlığında, “finans, sosyal politikalar ve enerji” olmak üzere, üç yeni başlığı açmaya hazırlandığı biliniyor.

Carl Bildt’in bu açıklamaları, Elysee Sarayı’nda büyük yankı buldu. Sarkozy, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yeni dönem başkanı İsveç ile polemiğe girmemek için önümüzdeki hafta İsveç’e düzenleyeceği geziyi iptal etti. Elysee Sarayı, İsveç’in Paris Büyükelçiliği’ni arayarak geziyi “Cumhurbaşkanının programının yoğunluğu” nedeniyle ertelediklerini bildirdi. Elysee kaynakları Le Monde’a, “Sarkozy’nin geziyi Bildt’in açıklamaları nedeniyle ertelediği, İsveç ziyaretinin seçimlerde polemik yaratmasını istemediğini” açıkladılar. Elysee diplomatları şimdi İsveç ile görüşebilmek için 7 Haziran’dan sonra, 30 Haziran’dan önce uygun bir tarih bulmaya çalışıyor.

Öte yandan, Fransa'da Sarkozy’nin partisi iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin, Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasını yöneten liste başı adayı ve Tarım Bakanı , Paris'te, Gaye Petek’in yönetimindeki Türk göçmen derneği Elele’yi ziyaret etti.

Ziyaret sırasında her iki Bakan da Fransa’nın Türkiye karşıtı politikaları nedeniyle, Türk göçmenlerin eleştiri oklarına hedef oldular. Türk göçmenler, Sarkozy’nin ve iktidar partisinin her seçimden önce Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan tartışmayı gündeme getirmesinden rahatsız olduklarını dile getirdiler. Barnier ise partisinin bu konudaki duruşunu savunarak, Avrupa’nın sınırlarının çizilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Göçmenlerden Sorumlu Bakan Eric Besson da, Fransa'daki tartışmanın, ‘dini’ faktörden değil Türkiye'nin ‘büyük’ bir ülke olmasından kaynaklandığını söyledi.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG