Erişilebilirlik

Miliband Ankara Ziyaretini Tamamladı


İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’ın iki günlük Türkiye ziyareti bir süredir ulusal siyasetin gölgesinde kalan AB reform sürecini tekrar gündeme getirdi. Miliband yaptığı tüm resmi ziyaretlerde aynı konunun altını çizdi, o da Türkiye’nin AB reform sürecine tekrar hız vermesi gerektiğiydi. İngiltere Dışişleri Bakanı Türkiye’den ayrılmadan önce Ankara’nın AB reformlarını hızlandırması gerektiğinin altını çizerken, "Herkes Türkiye'nin reformlar yönünde atılımlar yaptığını görmek istiyor. Ama eşit derecede, doğru yönelim ve görüş açısına sahip, açık bir AB de görmek istiyoruz. Böyle bir AB, özellikle ekonomik gerileme döneminde üzerinde çalışmamız gereken bir şey" dedi.

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki bir buçuk aylık sürenin son derece önemli olduğunu belirtmiş, TBMM'nin rutinin dışına çıkıp AB süreciyle ilgili olarak mümkün olduğunca çok yasa çıkarması gerektiğini vurgulamıştı. Davutoğlu, "AB-Türkiye ilişkilerinde ya sıçrama yapıp ilişkileri yeni bir düzeye sokacağız ya da durağanlaşma kaçınılmaz olacak. Biz reformlar yaparken AB de böyle bir durağanlaşmaya izin vermemeli" diye de uyarıda bulunmuştu.

Davutoğlu’nun bu açıklamalarından bir hafta sonra ise bu hafta hükümetten bir açıklama geldi. Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB sürecinde yeni bir döneme girildiğinin sinyallerini verdi.

Tüm bu gelişmelerle eş zamanlı olarak İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’ın da Ankara’ya gelmesiyle AB reform süreci tekrar gündeme geldi.

XS
SM
MD
LG