Erişilebilirlik

İngiltere Dışişleri Bakanı Türkiye'de


İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband iki günlük resmi ziyarette bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Miliband’ın ziyaretinin hükümetin AB sürecini hızlandıracağını açıklamasının ardından gerçekleşmesi dikkati çekti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband iki günlük Ankara ziyaretine dün Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Ankara’da bir araya gelerek başladı. Miliband’ın bugün ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Miliband’ın ziyaretinin hükümetin AB sürecini hızlandıracağını açıklamasının ardından gerçekleşmesi önemli bir unsurdu. Bu hafta başında Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB sürecinde yeni bir döneme girildiğinin sinyallerini açıkça vermiş, Türkiye’nin önemli yasaları Haziran sonuna kadar tamamlacağını açıklamıştı.

Miliband’ın ziyaretinde dikkat çeken diğer bir unsur da İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye gelmeden önce Atina'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile bir araya gelmiş olmasıydı.

Öncellikle Başmüzakereci Egemen Bağış ile biraraya gelen Miliband, AB Genel Sekreterliğindeki görüşmenin ardından Bağış ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bağış, İngiltere'nin Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefine alenen destek veren ve bu desteğini gizlemeden, çok net ifadelerle her vesilede dile getiren bir dost ve müttefik ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB sürecinin kolay bir süreç olmadığını kaydeden Bağış, "Hiçbir üye ülkenin adaylık süreci kolay olmamıştır, buna İngiltere de dahildir. Ancak sabırla, azimle, çabayla bu süreci Türkiye'nin tamamlayacağından hiçbirimizin şüphesi yoktur" diye konuştu. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise Türkiye ile İngiltere'nin BM ve NATO gibi uluslararası kuruluşlarda birlikte çalıştığını kaydetti ve " Birlikte çalışarak yapmak istediğimiz; Türkiye'nin AB'ye üye olmasıdır" dedi.

Miliband, kararlılık, açıklık, vizyon ve cesaretin AB üyeliğinin gerektirdiği unsurlar olduğunu ve tüm bu unsurlara Türkiye'nin sahip olduğunu kaydetti. İngiltere'nin Türkiye'nin AB müzakere sürecine ve üyeliğine desteğinin devam edeceğini söyleyen Miliband, hem ulusal çıkarlarının, hem de AB'nin geleceğinin bir parçası olarak, Türkiye'nin AB üyeliğinin önemli olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG