Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore'yı Kınama Kararı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nükleer deneme yapan Kuzey Kore’yi oybirliğiyle kınadı ve sert bir kararın alınacağını açıkladı. Dün olağanüstü toplantı yapan 15 üyeli konsey, Kuzey Kore’ye karşı protesto kararı alma hazırlıklarına derhal başlanmasını kararlaştırdı.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Susan Rice karar tasarısında sert önlemlerin yer alması için çalışacağını açıkladı. Güvenlik konseyi Nükleer kore’nin askeri faaliyetleri konusunda çok yavaş hareket etmekle suçlanmıştı.

Başkan Barack Obama Kuzey Kore’nin son nükleer denemesini kınadı ve uluslararası topluluğun Kuzey Kore’ye karşı tavır alması gerektiğini belirtti. Kuzey Kore’nin nükleer programının dünya barışı ve güvenliği için ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulayan Obama, denemeyi uluslararası hukuku açıkça ihlal eden pervasız bir eylem olarak tanımladı. Obama durumu telefonla, Güney Kore cumhurbaşkanı ve Japonya başbakanıyla ele aldı. İki ülkenin lideri Kuzey Kore’nin nükleer ve füze faaliyetlerini sınırlamak için işbirliği yapma sözü verdi.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen da denemenin sürpriz olmadığını ve Kuzey Kore’nin giderek artan düşmanca tutumunun parçası olduğunu açıkladı.

Çin ve Rusya nükleer denemeye şiddetle karşı olduklarını açıklarken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Kuzey Kore’nin, bu tür eylemlere girişmesini yasaklayan 2006 Güvenlik Konseyi kararını açıkça ihlal ettiğini söyledi.

Kuzey Kore, yeraltında başarıyla gerçekleştirdiği nükleer denemenin 2006’da yapılandan çok daha güçlü olduğunu açıkladı. Güney Koreli yetkililer Kuzey’in nükleer denemenin hemen ardından üç de kısa menzilli füze denemesi yaptığını bildirdi. Kuzey Kore resmi haber ajansı denemenin ülkenin savunmasında nükleer caydırıcılığı arttırma amacı taşıdığını bildirdi.

Dünyanın dört bir yanından sismologlar denemenin yol açtığı sarsıntının 4 buçuk büyüklüğünde olduğunu söylüyor. Deneme bölgede, orta büyüklükteki bir deprem gibi hissedildi. Rus ve Güney Koreli askeri yetkililer, nükleer patlamanın 20 kiloton gücünde olabileceğini bildirdi. Doğrulandığı takdirde bu denemenin, Amerika’nın 1945’te Japonya’nın Nagazaki kentine attığı bombayla aynı büyüklükte ve Kuzey Kore’nin 2 buçuk yıl önceki ilk denemesinin 20 katı daha fazla olduğu anlamına geliyor. Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen denemenin gücünün doğrulanmasının birkaç gün alacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG