Erişilebilirlik

Avrupa Konseyi Irkçılık Raporunda Almanya'ya Eleştiri


Avrupa Konseyi’nin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu (ECRI), Almanya’yla ilgili raporunu yayımladı. Eleştiri dozunun yüksekliğiyle dikkat çeken raporda Almanya’da göçmenlere, özellikle de Türklere, Müslümanlara, çingenelere ve siyahlara karşı ırkçılık ve ayrımcılık uygulandığı mesajı veriliyor.

Almanya’da uygulanan vatandaşlık yasası ECRI’nın eleştirilerine hedef olan en önemli başlıklardan birini oluşturuyor. Almanya’nın, Alman vatandaşı olmak isteyen Avrupa Birliği vatandaşları ve İsviçrelilere kendi vatandaşlıklarını bırakma zorunluluğunu kaldırdığının hatırlatıldığı raporda, vatandaş olmak için gerekli kriterleri yerine getiren diğer göçmenlere de bu kolaylığın sağlanmaması eleştiriliyor. ECRI, toprakları üzerinde yaşayan yabancı kökenlilerin uyumunu kolaylaştırmak amacıyla Almanya’nın çifte vatandaşlık uygulamasına, tüm kesimleri kapsayacak şekilde, yeşil ışık yakmasını istedi.

ECRI’nin yoğun eleştiride bulunduğu bir başka önemli başlığı ise eğitim oluşturuyor. Raporda, Almanların eğitimdeki başarı oranının yabancı kökenlilere göre daha yüksek olduğunun altı çiziliyor. Bazı öğretmenlerin özellikle Türk ve Müslüman çocuklara yönelik olumsuz tutumuna dikkat çeken ECRI, bu öğretmenlerin kasıtlı bir şekilde, “kendileri için daha kolay olur” gerekçesiyle bu çocukları alt sınıflara yolladıklarını kaydediyor.

ECRI bu durumu ayrımcılık olarak tanımlıyor ve eğitim personelinin kültürel çeşitlilik konusunda eğitilmesini talep ediyor.

Almanya’da yaklaşık 2 milyon 700 bin Türk bulunduğunu ve bunların taşıdıkları Türk adları ya da ana dillerinin Almanca olmaması nedeniyle iş bulma ve konut edinme konularında ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya oldukları vurgulanıyor. Türklerin, “Alman uyruklu olmayan en önemli topluluk” olarak tanımlandığı ECRI raporunda, yeni ulusal entegrasyon politikalarının Türkleri etkilediği belirtiliyor. Türklerin yarısından fazlasının, Almanya’da sevilmedikleri hissiyatı içinde oldukları da raporun bulguları arasında yer alıyor. ECRI, Almanya’dan aralarında Türklerin de bulunduğu göçmen toplulukların kendilerini rahat hissedecekleri bir ortam yaratmasını istiyor.

Almanya’daki Müslümanların güncel yaşamda konut, eğitim, ve dini özgürlükler başta olmak üzere pek çok alanda ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarının belirtildiği raporda, Müslümanlar hakkındaki bazı söylemlerin sadece güvenlik ve uyum eksikliği üzerine yoğunlaştığı ifade ediliyor. ECRI, bu durumu endişe verici olarak niteliyor.

XS
SM
MD
LG