Erişilebilirlik

"Allah'ın Kızları" Kitabının Yazarından Dava Sitemi


“Allah’ın Kızları” adlı romanıyla ‘dine hakaret ettiği’ iddiasıyla hakim karşısına çıkan Nedim Gürsel hakkındaki davanın ikinci duruşması 26 Mayıs’ta görülecek. Paris’te davaya ilişkin Amerika’nın Sesi’ne konuşan Nedim Gürsel tepkisini, ‘Fransa’da en son 200 yıl önce Voltaire’e karşı benzer bir dava açıldığını, artık uygar ülkelerde kesinlikle böyle davaların açılmadığını’ belirterek dile getiriyor.

Türkiye’de yazdıklarından dolayı yargılanan yazarların hüzünlü kervanına Fransa’da yaşayan yazar Nedim Gürsel de katıldı. Mart 2008’de okuyucuyla buluşan Allah’ın Kızları adlı kitabında kullandığı bazı ifadelerle “dini değerleri aşağıladığı ve dine hakaret ettiği” iddiasıyla 2008 Ağustos ayında savcılık soruşturma başlattı. Ancak Nedim Gürsel hakkında dava açılmasına gerek görülmemişti. Kısa bir süre sonra Nedim Gürsel’i de şaşırtan bir gelişme oldu ve Gürsel hakkında dava açıldı.

Nedim Gürsel, Avrupa Birliği ile görüşmeleri devam eden Türkiye’de böyle bir dava açılmasının Türkiye’nin imajını yaraladığını belirtiyor ve “Fransa’da bana açılan davanın benzerlerine en son 200 yıl önce, Voltaire’in yaşadığı dönemde rastlanmıştı,” diyerek artık uygar ülkelerde bu tür davaların kesinlikle açılmadığının altını çiziyor. Dava gerekçeleri de yazarı bir hayli sinirlendirmiş.

Nedim Gürsel, en çok da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisinden talep edilmeden, yazarın kendi deyimiyle “durumdan vazife çıkararak” kitaba ilişkin bir rapor hazırlamasına ve bunu dava dosyasına eklemesine itiraz ediyor.

Gürsel’in davası devam ederken Fransa’ya, Fransız yazar Gillaume Appollinaire hakkında da dava açıldığı haberi ulaştı. Nedim Gürsel, cinsel içeriği nedeniyle “ahlaka aykırı” bulunduğu için Appolinaire hakkında açılan davanın da “üzücü” olduğunu söylüyor.

Aralarına Nobel ödülü sahibi Le Clézio, Orhan Pamuk ve José Saramago ile Bernard Henri-Levy, Tahar ben Jelloun, John Berger, Egdar Morin gibi ünlü düşünür ve yazarların Gürsel’e destek mektubu Le Monde gazetesinde yayınlandı. Le Monde’da ayrıca İzmir’de doğan Fransız yazar Marc Levy’nin, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi Başkanı’na yazdığı mektup yer aldı. Şahsen tanışmadığı dünya yazarlarından destek alan Nedim Gürsel, uzun süredir araları soğuk olan Orhan Pamuk ile de bu vesileyle barışmış.

Fransız medyası 5 Mayıs’tan bu yana konuyu gündemnden düşürmedi. Haftalık Nouvel Observateur, “Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin artık yazarların yargılandığı bir ülke olmaktan çıktığını söylüyor ama Türkiye’de hala kitaplar yasaklanıyor,” derken, Le Figaro, Gürsel’in “Adnan Hoca tarikatının hedefi olduğu” bilgisine yer veriyor. Konuyu günlerce tam sayfa işleyen Libération Gazetesi de, Türkiye laik olduğu halde İslami bir kurumsallaşmaya gidildiğini, Gürsel’e açılan davanın da bunun bir sonucu olduğunu” yazdı. Fransız Yazarlar Derneği Gürsel’e destek kampanyası başlattı. Avrupa Birliği ve Fransız politikacıları da davayı dikkatle izliyor. Gürsel hakkında ikinci duruşma 26 Mayıs Salı günü yani yarın yapılacak duruşmadan beraat çıkmasını umuyor. Aksi takdirde, kitabını tüm yargı yollarını deneyerek savunmaya devam edeceğini belirtiyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG