Erişilebilirlik

Almanya'da Seçim Kampanyasında Türkiye Yine Baş Konu


Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Fransa’da ve Almanya’da Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili tartışmalar sürüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin üyeliğine olan karşıtlığını yinelerken, partisindeki Türk kökenli üyeler konuyla ilgili huzursuzluklarını dile getiriyorlar.

Angela Merkel, 7 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Türkiye konusunu, CDU’nun seçim kampanyasının temel unsurlarından biri olarak görüyor ve bu şekilde de işliyor. Bundan kısa bir süre önce Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte Türkiye'ye boş vaatlerde bulunmaktan vazgeçmeliyiz’ diyen, sadece imtiyazlı ortaklıktan yana olduklarını yineleyen Merkel, katıldığı seçim mitinglerinde de Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığını neredeyse bir ideoloji şeklinde seçmenlere yansıtıyor. Birlik Partileri CDU ve CSU’nun AP seçimleri öncesinde ortak programlarının ve son hazırlıklarının tanıtıldığı basın toplantısında da konuyu dile getiren Merkel, AB'nin genişleme sürecinin son yıllarda çok hızlı ilerlediğini, o yüzden bundan sonraki süreçte genişleme yerine ‘AB'yi sağlamlaştırma’ dönemine girilmesi gerektiğini ve Türkiye’nin üyeliğinin bu aşamada gerçekleşemiyeceğini ifade etti. Merkel, Türkiye ile çok sıkı komşuluk ilişkileri içinde sadece ‘imtiyazlı ortaklık’ olasılığının gündemde olduğunu savundu.

Berlin’deki siyasi gözlemciler, Merkel’in ve iktidarın büyük ortağı muhafazakar Birlik Partileri’nin Türkiye politikaları ile Türk kökenli seçmenlerin oylarını kısa vadade kendi lehlerine çevirmeyi planlamadıklarının anlaşıldığını vurguluyorlar. Almanya`da 700.000 Türk asıllı seçmen mevcut. Birlik Partileri CDU ve CSU ve liberal FDP dışında mecliste temsil edilen diğer partiler Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirmesi durumunda AB’ye üyeliğinden yanalar. Merkel’in katı tutumu ve Türkiye’ye karşı tavrından rahatsız olanların başında CDU’nun Türk üyeleri geliyor. Esasında CDU son dönemde Almanyalı Türklere açılabilmek için değişik girişimler başlattı. Berlin milletvekili Emine Demirbüken, partinin merkez konseyine seçilirken, Hamburg’da da Aygül Özkan eyalet parlamentosunda CDU’nun ilk Türk kökenli Hıristiyan Demokrat üyesi olarak yer aldı. Son olarak Alman-Türk Sağlık Vakfı Başkanı Yaşar Bilgin Hessen eyaletinden, CDU’nun AP seçimleri için adayı oldu. CDU’nun Türk üyelerinin oluşturduğu Türk-Alman Forumu sözcüsü Bülent Arslan ise tüm bu çabalara rağmen, Türk kökenlilerin, seçimlerini partilerin Türkiye politikalarını değerlendirerek yaptığını ve CDU’nun bu konuda yanlış strateji izlediğini savunuyor.

Partisinin büyük bir bölümünde ‘imtiyazlı ortaklık’ düşüncesinin yaygın olduğunu belirten Bülent Arslan, uzun vadede Türk üye sayısının artmasıyla, CDU’nun Türkiye karşıtı politikalarının değişeceğine inandığını vurguluyor.

Yapılan kamuoyu tahminlerine göre, Türk asıllı seçmenlerin yüzde 55`i sosyal demokrat SPD`yi, yüzde 23`ü Yeşiller`i, yüzde 9`u da Sol Partiyi seçmekte. CDU/CSU seçmenleri % 10 ile sınırlı kalmakta. Liberal FDP ise ancak % 0,9 oranında oy almakta.

Cem Dalaman'ın haberi sağ üst kişedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG