Erişilebilirlik

Hizbullah Hariri Suikastıyla Bağlantısı Olduğu İddialarını Reddetti


Lübnanlı Hizbullah örgütü, 2005 yılında eski Başbakan Refik Hariri’ye yönelik suikasttan sorumlu olduğu iddialarını reddetti.

Alman Der Spiegel dergisi, Hariri suikastını inceleyen Birleşmiş Milletler mahkemesinin, Hizbullah’a işaret eden yeni delilleri incelediğini açıklamıştı. Dergi, haberini Hariri suikastı mahkemesine yakın kişilere ve bu mahkemenin belgelerine dayandırıyor. Hariri suikastçılarının kullandığı sekiz cep telefonunun Hizbullah’ın “harekat dairesine” bağlı olduğu iddia ediliyor.

Hizbullah ise haberin yalan olduğunu, ve 7 Haziran’daki genel seçimler öncesinde kendilerini karalamayı amaçladığını iddia etti.

Suriye ve İran’ın destek verdiği Hizbullah’ın seçimlerde önemli ölçüde oy kazanması bekleniyor. Amerika Lübnan’da meşru siyasi parti konumundaki bu örgütü resmen ‘terörist’ olarak tanımlıyor.

Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri, 14 Şubat 2005’te düzenlenen bir bombalı saldırıda 22 kişiyle birlikte hayatını kaybetmişti. Saldırıda o dönem Lübnan’ın içişlerine önemli ölçüde müdahale eden Suriye sorumlu tutulmuş, ancak Şam hükümeti iddiaları reddetmişti.

Suriye, uluslararası ve Lübnan’daki iç baskılar sonucu, suikastın hemen ardından bu ülkedeki askerlerini çekerek 30 yıla yakın işgaline son vermişti.

XS
SM
MD
LG