Erişilebilirlik

Horst Köhler Almanya Cumhurbaşkanlığı'na Yeniden Seçildi


Almanya’nın en yüksek makamı olan Cumhurbaşkanlığı koltuğunda önümüzdeki yıllarda da şimdiki Cumhurbaşkanı Horst Köhler oturacak.

Cuma ve Cumartesi düzenlenen Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden kuruluşunun 60. yıldönümü etkinliklerinin doruk noktası olan Cumhurbaşkanlığı seçimini Birlik Partileri ve liberal FDP'nin adayı Horst Köhler kazandı. 613 oy alan Horst Köhler 5 yıl daha Federal Almanya'nın Cumhurbaşkanı olacak. Almanya’da Cumhurbaşkanı sadece bu seçim için bir araya gelen ‘Federal Ulusal Meclis’ tarafından belirleniyor. Federal Meclis’in 612 milletvekiliyle, eyalet parlamentolarında temsil edilen partiler tarafından belirlenen toplam 612 kişinin bir araya gelerek oluşturduğu ve aralarında 12 Türk kökenlinin de bulunduğu 1224 üyeli kurulda, sosyal demokrat SPD’nin adayı Gesine Schwan’a 503, Sol Parti’nin adayı Peter Sodann’a da 91 oy çıkarken, ırkçı NPD’nin adayı Frank Rennicke’de dört oy aldı. Alman Cumhurbaşkanı sadece temsili işlevlere sahip, ancak partilerin nüfuzunu göstermesi ve iktidardaki hükümetin politikalarını desteklemesi açısından önemli bir konumda.

Eski ve yeni Cumhurbaşkanı Horst Köhler, bu görevi öncesinde Uluslararası Para Fonu IMF’nin başkanlığını yapmış, Türkiye ile çok sayıda stand-by anlaşmasına ön ayak olmuştu. Alman Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ahde vefaya vurgu yapıyor, çeşitli toplantılarda‚ “Türkiye Avrupa için önemli bir ortaktır” şeklinde açıklamaları oldu.

Köhler seçim sonrasında yaptığı teşekkür konuşmasında, seçimin ciddi bir krizin yaşandığı dönemde yapıldığına işaret ederek, Almanya'nın güçlü bir ülke olduğunu, bu gücün bilinciyle toplum için çaba harcamaya devam edeceğini ifade etti ve “Göçmenlerin uyumu alanında da başarılı olmak zorundayız,” diye konuştu. Köhler konuşmasını, “Tanrı Almanyamızı korusun” sözleriyle bitirdi. Türk lobisinin çeşitli temsilcileri, Köhler’i geride kalan beş yılda uyum konusunda aktif bir politika izlememekle eleştirerek, sosyal demokrat aday Schwan’a destek verdiklerini açıklamışlardı. Sokaktaki vatandaş da, Cumhurbaşkanı’nın kendi sorunlarına bundan sonra daha fazla sahip çıkmasını istiyor.

Öte yandan Horst Köhler’in seçimin ilk turunda Birlik Partileri ile FDP’nin tüm oylarını alarak seçilmesi, Alman medyasında Eylül ayındaki Federal seçimler için bir işaret olarak değerlendirildi. Başbakan Merkel’in lideri olduğu Birlik Partileri, seçimden sonra FDP ile koalisyon oluşturma hedefini daha önceden belirleyerek, duyurmuştu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG