Erişilebilirlik

Stres Testinden Türkiye'ye Geçer Not


Merkezi İsviçre'de bulunan Uluslararası Kalkınma Yönetimi Enstitüsü (IMD) tarafından yayımlanan "Dünya Rekabet Edebilirlik Yıllığı 2009", Türkiye'nin krize karşı koyma konusunda bir çok Avrupa Birliği ülkesinden daha iyi durumda olduğunu gösterdi.

Ülkelerin ekonomik krizin üstesinden gelme kapasiteleri ve yakın gelecekte rekabet düzeylerini artırma olasılıklarının bir analizi niteliğinde olan stres testinde ilk sırayı Danimarka aldı. Bu ülkeyi Singapur ve Katar izlerken listenin sonunda Ukrayna (55), Arjantin (56) ve Venezuela (57) yer aldı. Türkiye ise ABD ve Güney Kore'nin hemen ardından 30. sıraya yerleşti.

Stres testi Türkiye'nin 16 AB üyesini geride bıraktığını gösteriyor. Krize dayanıklılık açısından Türkiye'nin gerisinde kalan AB üyeleri arasında İngiltere (34), Belçika (35), Fransa (44), İtalya (47), Yunanistan (49) ve İspanya (50) gibi ülkeler bulunuyor.

Stres testindeki sıralama belirlenirken dört ana kategoride 20 kriter dikkate alınıyor. Dört ana kategori "ekonomik öngörüler", "yönetim", "iş dünyası" ve "toplum" başlıklarından oluşuyor. Türkiye, ekonomik öngörüler açısından 51., yönetim başlığı altında 25., iş dünyası bağlamında 22. ve toplum kategorsinde 25. sırada yer aldı.

IMD tarafından yapılan değerlendirmede küçük ülkelerin zor zamanlarda kendilerini daha iyi toparladıkları ve daha çabuk sıçrama yapabildikleri tespitinde bulunuldu. Bazı ülkelerin daha önce yaşadıkları ciddi krizler nedeniyle daha hazırlıklı oldukları da altı çizilen unsurlar arasında yer aldı.

Türkiye, 57 ülke ekonomisi temelinde ve 329 kriter göz önünde bulundurularak hazırlanan rekabet edebilirlik sıralamasında geçen yılın verilerine göre bir basamak yükselerek 47. oldu. Polonya (44), geçen yıla oranla 7 basamak birden gerileyen Macaristan (45) ve Meksika (46), Türkiye'nin hemen önünde yer aldı. Güney Afrika (48), Rusya (49) ve İtalya (50) ise Türkiye'yi izleyen ülkeler oldu. Listenin başındaki üç ekonomi ise ABD, Hong Kong ve Singapur olarak sıralandı. Listenin son üç sırasında yer alan ülkeler, stres testinde olduğu gibi, Arjantin (55), Ukrayna (56) ve Venezuela (57) oldu.

Geçen yıla oranla sıralamada en büyük düşüşü yaşayan ülke 12 basamak birden gerileyerek 35. sıraya inen Estonya olurken Kolombiya, Yunanistan ve Tayvan da 10 basamaklık düşüş yaşadılar. Listenin en önemli çıkışını ise 9 basamak birden yükselerek 42. sırada yer bulan Endonezya gerçekleştirdi.

XS
SM
MD
LG