Erişilebilirlik

TBMM Heyeti Fransa'yla İlişkilere İyimser Bakıyor


Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, beraberindeki heyetle yaptığı üç günlük Paris ziyaretinin ardından, Fransa ve Türkiye arasında yakınlaşmanın arttığını söyledi. Mercan, temasları sırasında Fransa’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü müzakereleri engelleyeceği yönünde bir işaret almadıklarını, tersine yeni başlıkların açılması için destek sözü aldıklarını açıkladı. Mercan, Fransa’nın uzun süre Ermeni soykırımı iddialarını da gündeme getirmeyeceği izlenimi edindiklerini söyledi.

Fransa ve Türkiye arasında uzun zamandır ilk kez bu kadar olumlu mesajlar ve yumuşama sinyalleri veriliyor. Başkan Barack Obama’nın NATO zirvesi sonrası Türkiye’nin AB üyeliğine destek vermesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Türkiye’nin yeri Avrupa değildir. Türklere artık yalan söylemeyelim, şimdiden ayrıcalıklı ortaklık görüşmelerine başlayalım,” yanıtı vermişti. Avrupa Parlamentosu öncesi gelen bu açıklamalar iki ülke arasında yeniden ilişkileri gerdi. Sarkozy’nin Alman Başbakanı Angela Merkel’in desteğini de almasına, Ankara da “tam üyelik dışında hiçbir koşulu kabul etmiyoruz” karşılığını verince ipler gerildi.

İşte tam bu gergin ortamda Paris’e gelen Meclis Dışişleri Komisyonu heyeti, üç gün boyunca Fransız Senato ve Ulusal Meclisi ile Dışişleri ve Savunma bakanlıklarında son derece yoğun bir program gerçekleştirdi. Geziyi değerlendirmek üzere Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenleyen Komisyon Başkanı Murat Mercan, ilişkileri geren iki konuda iki olumlu mesaj verdi: Birincisi Sarkozy’nin savunduğu gibi Fransa’nın Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerini bir an önce keserek ayrıcalıklı ortaklık görüşmelerine geçilmesi için harekete geçeceği kaygılarına yönelikti. Murat Mercan, görüştükleri tüm yetkililerin müzakerelerin sürmesini istediklerini ve Fransa’nın Türkiye’ye engel çıkarmayacağını söylediğini aktardı.

İkinci önemli yumuşama sinyali ise Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin Fransa’da uzun süre bir girişim olmayacağı idi. Mercan, 1915 olayları ile ilgili iki ülkenin farklı tutumu olduğunu ancak özellikle son yasalarından sonra Fransa’da 1915 olayları ile ilgili bir girişimin uzun süre olmayacağı konusunda açık bir kanaate sahip olduklarını vurguladı.

Komisyon’un CHP’li üyesi eski büyükelçi Şükrü Elekdağ da, Fransız Ulusal Meclisi’nde Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin geldiği noktayı değerlendiren yeni bir rapor yazılacağını açıkladı. Elekdağ, Fransız hükümetinin sessizce Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için çok yönlü harekete geçtikleri izlenimi edindiklerini söyledi ve daha önce “kaybedilmiş” gözüyle baktıkları Fransa ile ilişkilerin bir yükseliş dönemine girmesini beklediklerini açıkladı.

Açıklamalar ışığında görülüyor ki Fransa, tıpkı AB dönem başkanlığı yaptığı süre içinde olduğu gibi Türkiye ile yürütülen müzakerelerde engel teşkil etmeyecek ama tam üyelik gerektiren beş maddenin de gündeme getirilmesine izin vermeyecek. Fransız Senatosu’nda görüşülmeyi bekleyen Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası getiren yasa ise en azından Sarkozy iktidarı tarafından gündeme alınmayacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG