Erişilebilirlik

Obama'dan İki Devletli Çözüm Çağrısı


Başkan Barack Obama İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu Filistinlilerle barış konusunda ciddi ilerleme sağlamak üzere çıkan “tarihi fırsatı” yakalamaya çağırdı.

Başkan dün Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu’yla yaptığı ilk görüşmede Amerika’nın iki devletli çözüm isteğini tekrarladı.

Netanyahu da görüşmeden sonra Filistinliler’in kendi kendilerini yönetmesini istediğini fakat bunun Filistinliler’e İsrail’i tehlikeye atacak bir dizi güç tanıyarak gerçekleşmemesi gerektiğini söyledi.

Başkan Obama tüm tarafları eskiden üstlendikleri yükümlülükleri ciddiye almaya çağırdı. Obama Netanyahu’dan Batı Şeria’ya Yahudi mahalleleri kurmaya son vermesini ve Gazze’deki insani sorunlarla ilgilenmesini de istedi. Başkan Amerika’nın İsrail’in bağımsız bir Yahudi devleti olarak kalması gerektiğine inandığını da kaydetti.

İki Liderin Görüşleri Farklıydı

Beyaz Saray’daki görüşmeden önce görüşlerinin farklı olması yüzünden iki lider arasında bir çatışma çıkıp çıkmayacağı tartışılıyordu. Obama Filistinlilerle barış görüşmelerine devam edilmesi, Netanyahu ise İran’ın yarattığı nükleer tehdid üzerinde yoğunlaştı.

İki saat süren görüşmeden sonra basının önünde iki lider bölgenin barış ve istikrarı için bu iki konunun hayati önem taşıdığını belirttiler. Netanyahu Filistinlilerle barış görüşmelerine devam etmeye hazır olduğunu ifade ederken şöyle konuştu: "Ben, Filistinlilerle barış görüşmelerine derhal başlamayı, hatta Arap dünyasının diğer ülkelerini de buna dahil ederek barış çemberini genişletmeyi isterim. Belki biraz ileriye dönük bir vizyon ama, tüm Arap dünyasıyla barış imkanını da değerlendirmek gerekir." İsrail Başbakanı herhangi bir anlaşmanın, Filistinliler’in Yahudi devletinin varlığını kabul etmesine ve bu devletin kendi savunma hakkına bağlı olacağını kaydetti. Netanyahu Filistinliler’in devlet kurmasına destek ifade etmedi sadece “Filistinliler’i yönetmek istemeyiz” dedi.

Başkan Obama İran’ı nükleer programından vazgeçirmek için başlattığı diplomatik girişimlere Tahran hükümetinden pozitif yanıt beklediğini söyledi. Başkan, Amerika’nın İran’ı uluslararası topluma yeniden kazandırmak istediğini, fakat bunun için İran’la ilelebet konuşmak niyetinde olmadığını söyleyerek İsrail’e güvence verdi. Obama, "Yıl sonuna kadar bu görüşmelerin önemli yararlar vermeye başlayıp başlamayacağı hakkında bir fikrimiz olacak, İran tarafında kayda değer bir hareket olup olmadığını görmeye başlayacağız," diye konuştu.

İsrail Başbakanı da İran’ın nükleer programının tüm bölge için yarattığı tehdidin İsrail’e, Arap komşularıyla işbirliği yapma fırsatı verebileceğini de söyledi. Netanyahu 59 yıl önce kurulan Yahudi devletinin eline ilk kez ortak bir tehlikeye karşı, bölge ülkeleriyle birlikte hareket etme fırsatı çıktığını savundu.

Başkan Obama yönetiminin barış sürecini canlandırmaya kararlı olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Amerika kolları sıvayacak, ancak bu süreçte kuvvetli ortaklara ihtiyacımız var. Başbakan Netanyahu’nun sadece siyasi becerilerine değil, tarihi vizyonuna da büyük güven duyuyorum."

Obama Ortadoğu diplomasisine önümüzdeki günlerde, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ı Beyaz Saray’da kabul ederek devam edecek.

XS
SM
MD
LG