Erişilebilirlik

Tamil Kaplanları'nın Lideri Öldürüldü


Sri Lanka Genelkurmay Başkanı, Tamilli isyancıların yenilgiye uğratıldığını ve ülkenin tümünün 1983’den beri ilk kez hükümet kontrolü altına girdiğini açıkladı.

Devlet televizyonu Tamil gerillarının lideri Velupillai Prabhakaran’ın öldürüldüğünü bildirdi. Prabhakaran’ın savaş bölgesinden bir ambulansla kaçmaya çalışırken iki yardımcısıyla birlikte öldürüldüğü haber veriliyor.

Sri Lanka’da ayrılıkçı Tamil Kaplanları adlı militan örgüt, 26 yıllık bağımsızlık mücadelesinin ardından yenilgiyi kabul etti. Tamil azınlık isyanı 1983 yılında nüfusun yüzde 75’ini oluşturan Sinhaller’e karşı bağımsız bir devlet kurmak amacıyla başlatılmıştı.

26 yıl süren çatışmalar 70 bin kişinin ölümüne, en az 300 bin kişinin de evlerini terk etmesine yol açtı. Birleşmiş Milletler yalnızca Ocak ayından bu yana devam eden çatışmalarda 6 bin 500 sivilin öldüğünü tahmin ediyor. Örgüt hem Sri Lanka ordusu, hem de ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütünün işlediği suçların araştırılması amacıyla soruşturma açılmasını istedi.

Prabhakaran Kimdi?

Tamil gerillarının lideri Velupillai Prabhakaran hayatının büyük bölümünü Sri Lanka devletine karşı savaşarak ve hükümet kuvvetlerinden kaçarak geçirdi.

Tamil bölgesini uzun süre kontrolü altına alan Prabhakaran, küçük bir isyancı grubu dünyanın en disiplinli ve acımasız örgütü haline getirdi.

26 yıldır bölgeyi kan gölüne çeviren çatışmalarda, binlerce sivil hayatını kaybetti. Yandaşlarına göre bir “özgürlük savaşçısı” olan Prabharakan, birçoklarına göre insan yaşamını hiçe sayan acımasız bir diktatördü. Öldürülen Tamil lideri, Cumhurbaşkanı Ranasinghe Premadasa ve Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi suikastlerinden sorumlu tutuluyordu.

Hükümetin özerklik önerilerini reddeden Prabhakaran, son yıllarda terör örgütlerinin sık sık kullandığı intihar saldırılarının da fikir babası sayılıyor.

XS
SM
MD
LG