Erişilebilirlik

Almanya'da Ekonomik Kriz Emeklileri de Vuruyor


1920’lerdeki dünya ekonomik krizi sonrasının en ağır durgunluk dönemini geçirmekte olan Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 6 oranında küçülmesi bekleniyor. Kriz ülkede emeklilerin de durumunu olumsuz etkiliyor.

Almanya’da emeklilerin toplam sayısı 22 milyon, göçmen emekli sayısı ise 1 milyon 800 bin. Bunlar arasında Türklerin oranı 250 bin civarında. Söz konusu Türklerin yüzde 30’u malulen emekli, Türk göçmenlerde yaş sınırından ötürü emeklilerin oranının Almanlara kıyasla daha düşük olmasının en önemli nedeni ülkeye işçi olarak gelenlerin yaş itibarıyla emeklilik hakkı kazanmalarının 1990’lı yılların sonuna tekabül etmesiyle ilişkili. Diğer bir neden ise Almanya’daki Türk nüfus yapısının genel olarak genç olması. Ancak önümüzdeki yıllarda emekli olacak Türklerin sayısının çok büyük bir hızla artacağından yola çıkılıyor, tahminlere göre 2015 yılında Türk emekli sayısı 400 bin olacak. Ekonomik kriz ise, şu anda emekli olanlarla önümüzdeki yıllarda emekli olacaklar için pek güzel bir gelecek umudu anlamına gelmiyor. Federal Hükümet’in konuyla ilgili raporuna göre, küresel krize paralel, çalışan nüfusun azalmasıyla Alman ekonomisi bugüne kıyasla 2020 yılına kadar yüzde 8 küçülecek. Buna paralel demografik değişim sonucu nüfusun yaşlanması emekliler için ayrılan bütçenin en az yüzde 7 oranında artırılmasını gerektirecek. Bu dengesizlik ise içinde birçok ekonomik zorluğu barındırıyor ve siyasetçileri ileriye yönelik planlar yapmaya zorluyor. Almanya’da emekli maaşları çalışanların maaşlarından yapılan kesintilerle ödendiğinden, bu yıl işsizlik oranında beklenen artışın da doğal olarak emeklilere ayrılan bütçeye yansıyacağı tahmin ediliyor. Ayrıca çalışanların 2009 yılındaki brüt maaşlarında yüzde 2,3’lük düşüş bekleniyor. Almanya’da emekli maaşı erkeklerde ortalama 1000, kadınlarda ise 600 Euro civarında. Sokaktaki emekli vatandaş ise, maaşların kesintiye uğramasından korkuyor ve yaşam şartlarının kötüleşmesi durumunda emeklilik yıllarını Türkiye’de geçirmeyi planlıyor.

Gerçi Federal Hükümet geçen hafta emekli maaşlarına dokunulmayacağını açıkladı, ancak emekli kasaları ve konunun uzmanları, bu açıklamanın Eylül ayındaki genel seçimler öncesinde boş bir seçim vaadinden öteye gitmediğini ve maaşlarda yılda yüzde 2 oranında kesintiye gidilmesine alternatif olmadığını bildirdiler. Yıllarını çalışarak geçiren ve en büyük düşü günün birinde emekli olup, yaşamın yorgunluğunu atmak, amiyane tabirle bir “oh” demek olan Almanyalı Türkler ise geleceğe artık kuşkuyla bakıyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG