Erişilebilirlik

Pakistan Başbakanı: 'Halk Desteğini Yitirebiliriz'


Pakistan Başbakanı, Taleban militanlarına karşı zafer sözü verirken hükümetin mülteci akınına çözüm bulmazsa halk desteğini yitireceği uyarısında bulundu.

Başbakan Yusuf Rıza Gilani parlamentoda yaptığı konuşmada, çatışmalar nedeniyle Swat vadisinden kaçan halkın, Pakistan’ı, kurulduğu 1947 yılından bu yana en büyük mülteci sorunuyla karşı karşıya getirdiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler, bölgede karışıklıklar başladığından beri 800 bin kişinin evlerini terkettiğini ve mülteci sayısının bir yıldır kaçanlarla birlikte toplam 1 milyonu aştığını bildiriyor.

Gilani ayrıca çatışmalar yüzünden evlerinden kaçan Pakistanlılar için uluslararası yardım konferansı düzenlemeyi planladıklarını bildirdi. Avrupa Birliği, bu kişiler için 7 buçuk milyon dolarlık acil yardım göndereceğini duyurdu. Kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşen bu kişilere, militan örgütlerle bağlantılı, yasadışı hayır kuruluşlarının yardım sağladığı ve kamplara yerleştirdiği bildiriliyor.

Bu arada Pakistan askeri sözcüsü son 24 saat içinde, çatışmalarda 124 militanla 9 askerin öldüğünü açıkladı. Pakistan ordusu Salı günü Swat vadisinde, Taleban mevzilerinin gerisindeki Piochar bölgesine helikopterlerle komando birlikleri indirmişti. Komandolar, Taleban lideri Mevlana Feyzullah’ın bölgedeki karargahını ele geçirmeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG