Erişilebilirlik

Türkiye'de Mahremiyet Hakları Tartışması


Geçen ay Adalet Bakanlığı’nın 70 bin telefonun dinlendiğini açıklaması Türkiye’de büyük bir tartışma yarattı. Dinlenen telefonların büyük bölümünün 2 yıldır süren Ergenekon soruşturması kapsamında olduğu belirtiliyor. Ancak yaşananlar Türkiye’nin giderek bir korku imparatorluğuna dönüşmekte olduğu endişesini de beraberinde getiriyor.

Uğur Dündar, Türkiye’nin en ünlü ve saygın habercilerinden biri. Ancak Dündar’la hükümet ve savcılar arasındaki kavga geçtiğimiz günlerde Dündar’ın televizyon programına da yansıdı.

Uğur Dündar, Türkiye’nin giderek baskıcı bir ülke haline geldiğini, kişilerin mahremiyeti ya da adaletin yerine getirilmesine hiç önem verilmediğini söylüyor. Bu kavgayı başlatan olay Dündar’la eşinin telefon görüşmelerinin kayıtlarının yayınlanması.

Konuşmaların 2 yıldır süren Ergenekon soruşturması kapsamında kaydedildiği belirtiliyor. Ergenekon örgütünün laik, aşırı ulusalcı bir kimliği olduğu ve ordudan da bir çok üyesi bulunduğu iddia ediliyor.

Ancak soruşturma, hükümeti eleştiren laik kesimde sıkıntı yaratmış durumda. Siyaset bilimci ve köşe yazarı Nuray Mert, laik yaşam biçimi olanların kendilerini tehdit altında hissettiğini söylüyorancak bunu fazla gerçekçi bulmadığını belirtiyor.

Mert, “Hiçbir sıradan vatandaş sadece laik olduğu için gözaltına alınmaz. Ancak artık bu durum böyle algılanıyor. Gittikçe daha fazla kişi kendisini Türkiye’de azınlık gibi hissediyor. Azınlıklar, her an her şeyin olabileceği psikolojisiyle yaşar. Şimdi Türkiye’deki laik kesim bu azınlık psikolojisini hisseder hale geldi. Her an kendilerini hapiste bulabileceklerini düşünüyorlar. Doğru olsa da olmasa da durumun algılanış biçimi bu” diyor.

Hükümetin 70 bin kişinin telefonlarının dinlendiğini açıklamasıyla bu konudaki endişeler daha da arttı.

Telefonu dinlenen en az 200 kişi hükümeti devirmeyi planladıkları suçlamasıyla yargılanıyor ya da yargılanmayı bekliyor.

Bu kişiler hakkındaki iddianamelerde dinlenen binlerce telefon görüşmesinin kayıtları da var.

Bunların büyük bölümü bu kişilerin eşleriyle yaptıkları özel konuşmalardan oluşuyor.

Bu durum, telefonların dinlenmesini önleyen cihazların satışını arttırdı. En büyük satış oranına sahip digitakal.com şirketinin sahibi Kerem Birol, talebi karşılamakta zorlandıklarını söylüyor.

Birol, avukatların bu cihazları ofislerinde kullandığını, hatta müşterileri arasında hakimlerin de bulunduğunu” anlatıyor.

Soruşturma sürdükçe her hafta yeni bir şey ortaya çıkıyor. Son olarak bir televizyon kanalı gizli bir silah deposu olduğu iddia edilen yerin görüntülerini yayınladı. Haberde, silah deposunun üst düzey hükümet yetkililerine yönelik suikastler için kullanılacağı iddiasına da yer verildi.

Ele geçirilen silahlar arasında tüfekler ve patlayıcılar hatta lav silahları bulunuyor. Hükümet, bulunan silahların komplonun büyüklüğünü ortaya koyduğunu savunuyor. Hatta Başbakan Erdoğan, bu konuda kendisini eleştirenlere sert bir yanıt verdi.

Erdoğan, Türkiye’nin bu tip durumları araştırmak için yasal bir sisteme sahip olduğunu ve hukukun işlemesine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Bu süreci engelleyerek hiç kimsenin bir yere varamayacağını belirtti.

Ancak soruşturma bölünme yaratmaya başladı. Hükümete muhalefet eden birçok kişi, korku içinde yaşadıklarını söylüyor. Bunlardan biri de gazeteci-yazar Mine Kırıkkanat.

Telefonda artık siyaset hakkında konuşamadıklarını söyleyen Kırıkkanat, arkadaşlarına “bu konuları yüzyüze konuşuruz” dediğini anlatıyor. Polisin hiçbir suçlama olmaksızın insanları tutuklayıp aylarca beklettiğini belirten Kırıkkanat, hükümetin muhaliflerini susturmak için bu yönteme başvurduğunu düşünüyor.

Hükümet ise bu suçlamaları reddediyor.

Bütün bu olanlar uluslar arası alanda da kaygıya yolaçtı. Avrupa Birliği ve Amerika başta soruşturmanın Türk demokrasisinin bir parçası olduğuna inandığını belirtti ve bunun askeri darbelerle müdahale çağını bitirmesi umudunu dile getirdi. Ancak polisin daha fazla yazar, insan hakları savunucusu, sanatçı ve akademisyeni gözaltına alması üzerine iktidar partisinin hukuk sistemini ele geçirdiği ve laik elitlerle siyasi muhaliflerini bu şekilde bastırmaya çalıştığı endişesi yayılmaya başladı.

Haberi sesli olarak dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG