Erişilebilirlik

Clinton: 'Aung San Su Kyi'yi Serbest Bırakın'


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Burma hükümetinden, kadın muhalefet lideri Aung San Suu Kyi’yi ‘derhal ve koşulsuz olarak’ serbest bırakmasını istedi.

13 yıldır ev hapsinde tutulan Aung yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti. Avukatı, Aung’un, bir gölü yüzerek geçip evine giren bir Amerikalıyı gizlemekle suçlandığını bildirdi. Tutuklu muhalefet lideri, “yıkıcı unsurlara” destek vermeyi yasaklayan yasayı ihlalden yargılanacak.

John Yettaw adlı Amerikalıyı çılgın bir kişi olarak tanımlayan avukat, neden Aung’un evine girdiğini ve kaldığı iki gün boyunca ne yaptığının bilinmediğini de söyledi.

Dışişleri Bakanı Clinton, Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi’ye yönelik son suçlamaların, bu pasif demokrasi eylemcisini haksız yere kısıtlamak amacıyla yaratılmış yeni bahaneler olduğunu savundu. Clinton, Güneydoğu Asya Ülkeleri Örgütü, Çin ve diğer bölgesel güçlerin Aung’un serbest bırakılması için Burma’ya baskı yapmasını da istedi.

Son 19 yılın 13 yılını ev hapsinde geçiren Aung’un Pazartesi günü mahkemeye çıkarılması bekleniyor. 63 yaşındaki Nobel barış ödülü sahibine 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi mümkün.

Amerikan büyükelçiliği, Aung’un göl kenarındaki evinden yine yüzerek ayrılırken yakalanan John Yettaw’ın mahkemeye çıkarıldığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG