Erişilebilirlik

Almanya Türklere Vize Uygulamasını Gevşetiyor


Türkler Avrupa'ya, özellikle de 3 milyon Türk’ün yaşadığı Almanya’ya ne zaman vizesiz giriş yapabilecek? Yıllardır konuşulan ve tartışılan bu konu Avrupa Adalet Divanı'nın Şubat ayında aldığı bir karar ve şimdi de Almanya’nın tavrını değiştirmesi ile yeni bir ivme kazandı.

Avrupa Adalet Divanı’nın 19 Şubat 2009 tarihinde aldığı ‘Soysal Kararı’ olarak bilinen tavsiye kararı, belli meslek gruplarından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin haksız olduğuna karar vermiş, hizmet sunmak amacıyla AB ülkelerine gelen Türk vatandaşlarına kısıtlamalar getirilemeyeceğini ifade etmişti. Türkiye ile Almanya arasında mal taşırken, sürekli vize almak zorunda kalan Mehmet Soysal adlı tır sürücüsünün itirazina hak veren karar, Türklere vize konusunda en sert tavrı koyan Almanya’da önce bazı tepkilere neden olmuştu. Federal Hükümet kararın Berlin’i bağlamadığını, Türklere vize uygulamasının kaldırılması gerektiği görüşünde olmadığını açıklamıştı. Ancak konuyla ilgili hukuki yorumlar ve tartışmalar geçen haftalarda sona ermedi, hukukçular ve muhalefet hükümetten, alınan kararın fiilen uygulamaya geçirecek adımların atılmasını talep ettiler.

Alman resmi makamları şimdi 1990’lı yıllardan bu yana uygulamada olan vize zorunluluğunun kısmen kaldırılacağını duyurdu. Alman İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Federal Emniyet Dairesi ve eyaletlerin içişleri bakanlıklarına bir genelge yollayarak, bilim, sanat ve sportif faaliyetler için ülkeye gelecek Türk vatandaşlarına vize istenmeyeceğini bildirdi. Ayrıntıları aktaran sözcü, ‘otobüs şoförleri, montaj işçileri ve ticari amaçlı olarak Almanya'ya gelmek isteyen sporcu ve sanatçıların vizeden muaf tutulmaları kararlaştırıldı’ şeklinde açıklama yaptı. Sözcü, konuyla ilgili genelgenin yayınlandığını, ancak kararın uygulamaya geçildiği anlamına gelmediğini, söz konusu meslek gruplarına giren Türklerin şu an itibarıyla vizesiz Almanya’ya giremeyeceklerini de açıkladı. Hukukçular, kararın Avrupa Birliği’nde yaşama geçirilmesinin iki ayı alabileceğini belirtiyorlar. Hem İçişleri Bakanlığı yetkilileri hem de hukuk uzmanları Türk turistler ve akraba ziyaretlerinin vize muafiyetine tabi tutulamayacağının altı çiziyorlar ve şimdi Türkiye’nin devreye girerek bu tarzdaki ziyaretlerin de vizesiz gerçekleşebilmesi için Almanya’ya baskı yapmasını talep ediyorlar. Söz konusu durum değişene kadar, Almanya’ya gelmek isteyen Türk turistler, Avrupa Birligi üyesi ülkelerin uyguladığı ortak vize sistemi ‘Schengen Vizesi’ ile seyahat etmek zorunda kalacaklar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG